Sektor za farmakovigilancu Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine je zaprimio od početka cijepljenja najmanje 119 prijava neželjenih reakcija nakon primljeno cjepiva protiv koronavirusa.

Od ukupno zaprimljenih prijava, iz Federacije BiH je bilo 65 prijava, a Republike Srpske 54 prijave, dok u Brčko distriktu BiH nije bilo zabilježenih slučajeva nuspojava.

Prema strukturi prijava, njih 111 su klasificirane kao “non serious” – nije ozbiljna reakcija, sedam je okarakterizirano kao ozbiljne od toga su četiri s hospitalizacijom, ali i oporavkom. Bila je i jedna anafilaktička reakcija također s oporavkom i tri druga medicinska stanja, piše Klix.ba.

Od ukupno zaprimljenih prijava na cjepivo, 50 se odnosi na AstraZenecu od čega 29 na Covishield koji se proizvodi u Institutu za Serum u Indiji, 20 prijava zbog AstraZeneca cjepiva koju proizvodi Bioscience u Koreji i jedna prijava na AstraZenecu koja se proizvodi u Švedskoj.

Ukupno 15 prijava neželjenih reakcija bilo je nakon uzimanja Pfizer cjepiva koju proizvodi BioNTech u Njemačkoj i 53 prijave na Sputnik V koji se proizvodi u Gamaleya institutu u Rusiji, a koji u Bosni i Hercegovini dobivaju samo građani Republike Srpske.

Samo jedna nuspojava je prijavljena kada je riječ o Sinovac kineskom cjepivu.

Treba napomenuti da broj nuspojava prijavljenih za neku vrstu cjepiva nema medicinsku povezanost s kvalitetom određenog cjepiva.

Više prijava nuspojava je bilo nakon revakcinacije (39 prijava), nego nakon primanja samo prve doze cjepiva (16).

“Svi odcijepljeni su ispoljili reakcije koje nisu klasificirane kao ozbiljne, prolazne su i s oporavkom”, rečeno je iz Agencije.

Prijavljeni simptomi su bile uobičajene reakcije na cjepivo sa snažnijim ili jačim simptomima s tim da je bio jedan slučaj anafilaktičke reakcije.

Građani koji su primili cjepivo su prijavljivali većinom povišenu temperaturu, groznicu, kašalj, umor, glavobolju, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, proljev, povraćanje, mučninu ili gubitak čula okusa ili mirisa.

Sve ove reakcije na cjepivo su prolazne s jednostavnim oporavkom.

Prema starosnoj dobi neželjene reakcije su se pokazale kod starosne dobi od 18-44 godine u 60 posto slučajeva, a u dobi od 45 do 64 godine u 40 posto slučajeva. Prema spolu, žene su prijavile 98 slučajeva, a muškarci 21.

/hms/

error: Content is protected !!