Sljedeći tjedan se održava svibanjska plenarna sjednica Europskog parlamenta, a na čijem će se dnevnom redu kao najznačajnije teme naći učinci ukidanja prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv Covid-19, novi programi Erasmus+, Kreativna Europa i Europske snage solidarnosti, Fond za pravednu tranziciju, novi paket od 17,5 milijardi za pravedni prelazak na zeleno gospodarstvo, kao i godišnja izvješća Europskog parlamenta o napretku Turske i Crne Gore.

Na konferenciji za medije uoči plenarnog tjedna, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je izrazila podršku prijedlogu o ukidanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv Covid-19. „Moramo pronaći rješenje za nedostupnost cjepiva širom svijeta. U državama poput Indije i Brazila se brojke stalno povećavaju, a ni naši najbliži susjedi nemaju dovoljno doza cjepiva. Odricanjem od patenata postigli bismo isplativiju proizvodnju i ubrzali postupak cijepljenja u cijelom svijetu” – poručila je Zovko, istaknuvši da je inicirala slanje dopisa Komisiji s pozivom da podrži ovu inicijativu, a sami dopis su potpisali članovi različitih političkih skupina u Europskom parlamentu.

Fond za pravednu tranziciju i strategije EU-a za integraciju energetskog sustava i za vodik su europske inicijative koje doprinose zelenoj tranziciji i cilju Europske unije da postane klimatski neutralna do 2050. godine. „Europska unija će putem Fonda za pravednu tranziciju ulagati u regije koje ulažu najveće napore u proces zelene tranzicije. Hrvatska će dobiti 169 milijuna za investicije u Istarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Uz ovu pomoć, Hrvatska može podržati socijalne i ekonomske troškove tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu. To uključuje prekvalifikaciju i aktivno uključivanje radnika i onih koji traže posao nakon promjena na tržištu rada” – pojasnila je Zovko i dodala kako je ova financijska pomoć posebno dobrodošla u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja se još oporavlja od razornih potresa koji su je pogodili prošle godine.

Zovko je komentirala i nove propise o vodećim programima Erasmus+, Kreativna Europa i Europske snage solidarnosti. „Nakon godine dana obrazovanja i ograničenih kulturnih iskustava u doba pandemije, vrijeme je da ponovno pokrenemo ove programe razmjene. S novim propisima i poboljšanim opsegom, u programima će moći sudjelovati više ljudi, uključujući ljude s manjim mogućnostima i one koji žive na udaljenijim područjima” – izjavila je Zovko. Naglasila je da ovi programi, pored promocije europske raznolikosti i kultura, također doprinose zelenoj tranziciji i spremnosti Europe za digitalno desetljeće. “U Parlamentu aktivno radimo na mjerama i podizanju svijesti, posebno među mlađim generacijama, o iskorištavanju ovih programa na najodrživiji način” – naglasila je Zovko.

Komentirajući izvješće o Turskoj, Zovko je poručila da je Turska značajan strateški partner Europske unije i NATO-a, ali da zaostajanjem u području zaštite ljudskih prava ozbiljno narušava povjerenje Europe: „Turska bi trebala promijeniti svoje ponašanje, biti kooperativnija i usredotočiti se na naše zajedničke vrijednosti. U interesu je i Turske i EU-a da ostanu bliski partneri i zadrže otvorene kanale komunikacije”. Potom je istaknula da Turska ima ključnu ulogu u prihvaćanju milijuna sirijskih izbjeglica, te da EU mora nastaviti iskazivati potporu i predanost ovom zadatku koji Turska preuzima. Zovko je svoje obraćanje zaključila rekavši kako EU može promicati dijalog i suradnju kontinuiranom potporom civilnom društvu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!