Sve ono što se danas događa s palestinskim narodom je jedna teška nepravda, koja treba da opterećuje cijelo čovječanstvo, izjavio je danas u Sarajevu prvi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Palestinsko pitanje treba da se rješava u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti stavovima Kontakt skupine . To je poznato rješenje o dvije države, o državi Izrael i državi Palestini na principima koji su već utvrđeni od strane međunarodnih multilateralnih institucija. Ovo što se danas događa je zapravo protivno tim rezolucijama, to je udar na te akte koje su usvojili multilateralne organizacije i sva dosadašnja rješenja koja su bila postignuta, ali nisu implementirana – kazao je Džaferović.

Navodi da je u BiH, napravljena neka vrsta neprincipijelne navijačke podjele.

– Mi svi u BiH treba da podržavano ono što je međunarodni zakon i međunarodno pravo. Ako je neko istakao zastavu Palestine, dao je podršku pravednoj borbi palestinskog naroda, to je to na tragu međunarodnih akata. Oni koji ističu druga obilježja, to je ustvari neka navijačka politika, politika dodvoravanja – kazao je Džaferović.

Naglasio je da je stav Predsjedništva BiH vezano za palestinsko pitanje davno utvrđen.

– To je rješenje koje podrazumijeva dvije države, državu Palestinu i državu Izrael, održivo rješenje u skladu sa svim rezolucijama koje su do sada utvrđene od strane međunarodnih organizacija – smatra Džaferović.

/HMS/