Ljudi u Njemačkoj morali su u travnju platiti gorivo i grijanje znatno više nego godinu dana ranije. To ima posljedice na potrošačke cijene u cjelini. Iznadprosječni rast cijena energije potaknuo je inflaciju u travnju u Njemačkoj na najvišu razinu u zadnje dvije godine. Savezni zavod za statistiku izračunao je godišnju stopu inflacije od točno 2,0 posto za mjesec.

Vlast iz Wiesbadena potvrdila je u srijedu preliminarne podatke. Posljednji je put tako visoka stopa bila u travnju 2019. Otkako je privremeni rez PDV-a istekao krajem 2020. godine, potrošačke su cijene rasle četvrti mjesec zaredom, piše Fenix-magazin.

Na inflaciju su uglavnom utjecale cijene energije (plus 7,9 posto). Utjecaj je imao porez na CO2 uveden početkom godine i pad cijena energenata prije godinu dana. Početkom pandemije 2020. cijene sirove nafte srušile su se zbog niske potražnje na svjetskom tržištu. Loše vijesti za vozače: benzin je skuplji nego što je bio u gotovo dvije godine. Litra Super E10 koštala je u ponedjeljak i utorak u prosjeku od 1,478, odnosno 1,484 eura, ADAC je objavio u srijedu. Posljednji put gorivo je bilo tako skupo u lipnju 2019. godine.

Potrošači su u travnju morali duboko posegnuti u džep u odnosu na isti mjesec prošle godine za gorivo (plus 23,3 posto) i lož ulje (plus 21,1 posto). Od početka 2021. dospijeva namet od 25 eura po toni emitiranog ugljičnog dioksida (CO2), koji nastaje gorivom dizela, benzina, lož ulja i prirodnog plina. To uzrokuje porast cijena za grijanje i goriva. Bez uzimanja u obzir cijena energije, stopa inflacije bila bi 1,4 posto, bez loživog ulja i goriva samo 1,2 posto. Cijene hrane porasle su za 1,9 posto u roku od godinu dana.

Potrošači su morali platiti znatno više, između ostalog, za posjet frizeru i za osobnu higijenu (plus 6,1 posto). Frizeri, kozmetički saloni ili saloni za nokte posebno teško pate zbog ograničenja u borbi protiv pandemije korone i imaju dodatne troškove zbog poštivanja higijenskih mjera. Od ožujka do travnja 2021. potrošačke cijene porasle su ukupno 0,7 posto.

Prema mišljenju ekonomista, potrošačke će cijene i ove godine rasti i u Njemačkoj i u eurozoni. Direktorica ECB-a Isabel Schnabel pretpostavlja da bi stopa u Njemačkoj uskoro mogla premašiti 3 posto. Godine 2020. inflacija se u pandemiji korone srušila na negativni teritorij, a zatim je naglo porasla 2021. godine te se nastavlja.

Cijene trenutačno rastu u Americi još očitije nego u Europi. Inflacija u SAD-u iznenađujuće je snažno porasla u travnju. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, životni su troškovi porasli za 4,2 posto, kao što je u srijedu objavilo Ministarstvo rada u Washingtonu. To je najviša stopa od rujna 2008. U ožujku je bila znatno niža i iznosila je 2,6 posto. Analitičari su očekivali porast, ali ne u tolikoj mjeri. U prosjeku se očekivala stopa od 3,6 posto.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!