U Glini, gdje je i počeo njezin ratni put, završeno je višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade “Gromovi”. Ta je brigada sudjelovala u najvećim vojnim operacijama u Domovinskom ratu i u njima ostavila neizbrisiv trag.

Vijenci i svijeće za 205 poginulih i troje nestalih pripadnika “Gromova”. Oni koji su stigli na obilježavanje, s ponosom se prisjećaju suboraca. 

– Htio bih se samo na ovu veliku obljetnicu zahvaliti svojim prijateljima, poginulim suborcima i Bog im dao pokoj duši, kazao je Dražen Marijanović, pripadnik 2. gardijske brigade “Gromovi”. 

U Glini, gdje su počeli napadi u ljeto 1991., obilježeno je 30 godina od osnutka “Gromova”.

– Simbolika je da su Gromovi ovdje branili Glinu s pripadnicima specijalne policije. Ali jednako tako, da su Gromovi ušli u Oluju, ovdje, da su Gromovi cijeli Domovinski rat bili prisutni ovdje na Banovini, naglasio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Ali i na svim drugim bojištima diljem Hrvatske. 

– Danas smo ovdje u Glini, jučer u Petrinji, kako bi rekli ovom napaćenom narodu, ljudi, ’91 smo bili ovdje, branili smo ovu Banovinu jer Banovina je naše domicilno ratište, poručio je Ivan Krupec, predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” . 

U najtežim trenucima bili su najhrabriji. 

– Emocije su podijeljene. Presretan zbog toga što sam bio pripadnik 2. gardijske brigade, žalostan što su mnogi moji prijatelji poginuli, kaže Zlatko Ceković, pripadnik „Gromova”. 

Uz geslo “Jednom Grom, zauvijek Grom”, u ratu za hrvatsku neovisnost ostavili su dubok trag.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!