Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je u nedjelju vladama niza država diljem svijeta na potpori koju su iskazale njegovoj zemlji u sukobu s Hamasom no među onima kojima je ta zahvala upućena bilo je nezadovoljnih takvom objavom.

U poruci objavljenoj na njegovom twitter računu Netanyahu je napisao: “Hvala vam što ste odlučno uz Izrael i što podupirete naše pravo na samoobranu od terorističkih napada”.

Uz poruku je postavio zastave 25 država s različitih kontinenata od SAD pa do jugoistoka Europe uključujući tu Sloveniju, Sjevernu Makedoniju ali i Bosnu i Hercegovinu u kojoj je najnoviji izraelsko-palesinski sukob doživio suprotna tumačenja.

U Federaciji BiH, u dijelovima s bošnjačkom većinom, javnost, mediji ali i političari mahom su stali uz Palestince osuđujući pri tom Izrael. S druge strane, u Republici Srpskoj su iskazali javnu potporu židovskoj državi.

Vidjelo se to i kroz svojevrsni rat simbolima pa je tako najprije sarajevska vijećnica osvijetljena bojama palestinske zastave da bi odmah nakon toga u Banjoj Luci bojama izraelske zastave osvijetili zgradu u kojoj je ured sadašnje predsjednice RS.

Nakon što se proširila vijest da je BiH među državama kojima Izrael zahvaljuje na potpori oglasio se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džafervić koji je izraelskom premijeru poručio da se malo zabunio.

“Moja poruka premijeru Netanyahuu je da Bosna i Hercegovina ne podržava i ne može podržavati ubojstva nedužnih civila u Gazi koje vrše izraelske vojne snage”, napisao je Džaferović na društvenim mrežama.

Kao i u brojnim drugim pitanjima BiH kao država nema jedinstveno stajalište ni u odnosu na stanje na Bliskom istoku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!