Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška i jutros su zabilježene gužve i duge kolone vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prijelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, jutrošnji su podaci BIHAMK-a.

Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju od pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestili su iz HAK-a jutros.

Pojačan je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, kao i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku te sa Republikom Slovenijom na izlasku, izvijestili su iz HAK-a u nedjelju ujutro.

Moguća su i duža čekanja pa ih HAK-a korisnike mole za strpljenje.

Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju do pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima.

Na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata, dok se na prijelazu Harmica čeka pola sata, koliko osobna vozila čekaju i na izlaz na prijelazu Macelj.

Podsjetimo, hrvatski državljani s pravom glasa danas zbog izbora mogu ući u Hrvatsku bez testa ili potvrde.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Na te putnike primijenit će se iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti covid-19. Drugim riječima, za dolazak na izbore ne moraju imati nijednu od prethodno spomenutih potvrda.

Iz MUP-a napominju da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a u suprotnome na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

Dok borave u Hrvatskoj, glasači se moraju pridržavati svih uputa HZJZ-a. Ova se odluka ne odnosi samo na BiH i Srbiju nego na sve zemlje.

Radovi na cestama BiH

IZ BIHAMK-a navode da se zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) promet obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana prometuje naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) promet kroz tunel obustavlja.

Radovi u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica su u završnoj fazi, tako da kroz tunel prometuju sve kategorije vozila, naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

“Od ostalih puteva sa aktualnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića)”, navodi se u jutrošnjem izvještaju o stanju na putevima u BiH.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen promet.

Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i prometne uvjete, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Izvor:pogled.ba