Sejšeli, zemlja u Indijskom oceanu, čiji otoci skupa imaju tek nešto veću površinu od našeg Cresa, do sada su s obje doze cjepiva protiv Covida-19 cijepili više od 60 posto od svojih oko 100.000 stanovnika.

Stoga su epidemiolozi i virolozi diljem svijeta ostali nemalo iznenađeni time da su dnevni podaci za Sejšele počeli pokazivati da jača epidemija Covida u ovoj zemlji, javlja RTL.

Forbes pak navodi da slično, sve veće širenje zaraze koronavirusom bilježe čak četiri od pet zemalja svijeta u kojima je najviše cijepljenog stanovništva, odnosno da samo Izrael pokazuje da je nakon cijepljenja većine stanovnika ušao u fazu u kojoj kontrolira epidemiju, a da se stvari razvijaju onako kako ne bi trebale i u Čileu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

Što se Sejšela tiče, ova zemlja je u tjedan dana zaključno sa 7. svibnja udvostručila broj aktivno oboljelih od Covida.

Dok Reuters oprezno navodi gole brojke, South China Morning Post otvoreno prenosi zabrinutost nadležnih u WHO-u da u nekim zemljama cijepljenje nije dovoljno uspješno.

Prema podacima sejšelskih zdravstvenih službi, do kraja travnja broj zaraženih u pandemiji iznosio je 5873 ljudi, 28 ih je umrlo, s obje doze cijepljeno je čak 59.160 građana, a samo jednom dozom njih 8520.

A onda je nastupio svibanj.

Do 3. svibnja broj ukupno zaraženih porastao je na 6373, a do 10. svibnja već na 8172, od čega je preko četvrtine bilo aktivnih slučajeva. Uz malo matematike, kad se usporedi prije i poslije, dolazi se do toga da je sedmodnevni prosjek dnevno novozaraženih 30. travnja bio 120, a da je 8. svibnja bio već 314.

Zdravstvene službe Sejšela izvijestile su da je u tom tjednu čak 37 posto onih koji su se pokazali pozitivnima na SARS-CoV-2 bilo cijepljeno s obje doze cjepiva.

Istina jest da je teža klinička slika bila u prosjeku bitno gora kod onih koji nisu bili cijepljeni, a oboljeli su u tom tjednu. Odnosno 80 posto onih koji su završili u tom tjednu na bolničkom liječenju nisu bili cijepljeni nijednom dozom.

WHO, čiji službenici ne izlaze s ikakvim zaključcima, osim toga da još nije poznato o kojim je sojevima i u kojim udjelima riječ u sadašnjoj eksploziji epidemije na Sejšelima, navodi i to da ‘cijepljenje samo za sebe neće u potpunosti spriječiti širenje zaraze’, odnosno da za konačno iskorjenjivanje i dalje moraju biti na snazi mjere držanja razmaka, uz maske i redovito dezinficiranje ruku.

Neke stvari se u vezi Sejšela ipak znaju već sad. Južnoafrički soj B.1.351 na Sejšelima je otkriven već u veljači, a neka cjepiva protiv tog soja pokazala su se bitno slabije učinkovita u odnosu na učinkovitost na originalni ‘divlji’ soj virusa.

Sljedeći važan podatak je taj da je na Sejšelima, od cijepljenih, kod njih 57 posto bila riječ o kineskom Sinopharmu, za koji WHO navodi da mu je učinkovitost protiv simptomatske zaraze 79 posto, te da je 47 posto građana cijepljeno Covishieldom, indijskom generičkom verzijom cjepiva Oxford/ AstraZeneca, za koju se navodi da joj je efikasnost u odnosu na originalni soj 76 posto.

I dok se stanje na Sejšelima navodi u kontekstu ranije prisutnosti južnoafričkog soja, stanje na Maldivima, koji su u Indijskom oceanu puno bliži Indiji, a na kojima se bilježi sličan rast zaraze, navodi se u izvještajima u kontekstu indijskog soja koji je diljem Indije posljednjih tjedana potpuno razbio ionako slabašan zdravstveni sustav te je registrirano četvrt milijuna umrlih od Covida.

Također, piše RTL, zdravstveni stručnjaci u samoj Indiji navode da je stvaran broj umrlih višestruko veći, da je od Covida umrlo možda i 10 puta više Indijaca od službenog broja te da to objašnjava apokaliptične scene priručnih lomača umrlih na parkiralištima i nasukanih tijela umrlih na obalama najvećih rijeka.

/hms/