U posljednja 24 sata zabilježeno je 480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6232. Među njima je 1675 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 181 pacijent. Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 350.390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7708 preminulo, ukupno se oporavilo 336.450 osoba od toga 1113 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20.160 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1,927.262 osobe, od toga 6946 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. svibnja utrošena je 1 346 991 doza cjepiva. Dosad je 1,039.233 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 307.758 primilo obje doze. Na dan 15. svibnja utrošeno je 36.535 doza cjepiva.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti i članica Nacionalnog stožera Alemka Markotić najavila je da bi se mjere u našoj zemlji mogle ublažiti od 1. lipnja.

– Ići će se vjerojatno na mogućnost okupljanje većeg broja ljudi, vidjet ćemo koliko će biti još mogućnosti okupljanja u zatvorenom . Trebamo biti oprezni da ne pokvarimo ovaj dobar trend, ali vjerujem da ćemo kao i prošle godine u skladu s epidemiološkom situacijom ići s popuštanjem postepeno i uspješno, rekla je Markotić gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Izvješća županijskih stožera:

Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je 39 novih pozitivnih osoba
● Na području Splitsko-dalmatinska županije danas je zabilježeno 52 novozaraženih.

● U Zagrebu je zabilježeno 112 novooboljelih osoba
● U Međimurskoj županiji novih je 28 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla
● U Zadarskoj županiji je 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
● Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 13 pozitivnih na koronavirus, a jedna je osoba umrla
● Na području Ličko-senjske županije sedam je novooboljelih osoba od COVID-19
● U Karlovačkoj županiji je 10 novih slučajeva covida-19
● Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novooboljele osobe
● Varaždinskoj županiji evidentirana su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom
● Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučaja zaraze koronavirusom
● Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je pet novih slučaja bolesti COVID-19. Preminula je jedna osoba
● Na području Šibensko-kninske županije 11 osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije, preminule su dvije osobe
● U Zagrebačkoj županiji je zabilježeno 88 novozaraženih koronavirusom
●  Na području Primorsko-goranske županije 41 je novozaraženi koronavirusom
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom
● Vukovarsko-srijemskoj županiji 21 je nova pozitivna osoba na COVID-19
● 
U Požeško-slavonskoj županiji sedam je novooboljelih osoba
● Na području Osječko-baranjske županije 40 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe
● U Istrskoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom
● U Sisačko-moslavačkoj županiji pet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19

Koronavirus u svijetu

Indija je danas izvijestila o manjem porastu dnevnih slučajeva Covida-19 treći dan zaredom, ali broj umrlih u 24 sata bio je veći od 4.000, te je u zemlji ukupno umrlo 270.000 ljudi.

Zemlje Mediterana polako se otvaraju za novu turističku sezonu. Grčka je proglasila početak sezone – ukinula je ograničenja kretanja za domaće stanovništvo i u zemlju pustila turiste. Oni koji žele na otoke moraju imati dokaz da su potpuno cijepljeni ili potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom.

U španjolskoj regiji Costa Del Sol plaže se pune, a Italija od danas otvara zemlju za goste iz Europske unije, Velike Britanije i Izraela.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je jučer na Twitteru da je 20 milijuna ljudi u Francuskoj dobilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a.

Nakon vrlo sporog početka kampanje cijepljenja prije nekoliko mjeseci, otvoren je program cijepljenja za širi broj ljudi. U srijedu bi trebali ublažiti epidemiološke mjere i otvoriti trgovine, terase i kulturne institucije, ali uz ograničen broj posjetitelja. Policijski sat neće više biti od 19, nego od 21 sat.

Četiri mjeseca nakon početka kampanje cijepljenja protiv covida-19, obilježene nestašicom i odgodama, teško pogođeni Brazil i dalje se trudi pronaći dovoljno doza, dok političke i diplomatske greške produžuju njegovu pandemijsku noćnu moru.

Turska će u ponedjeljak početi ublažavati stroge mjere protiv koronavirusa te dopustiti kretanje tijekom dana, a zadržati policijski sat preko noći i vikenda, objavilo je u uredbi ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 292 zaraze koronavirusom, uz troje umrlih pacijenata, svi podaci o stanju epidemije i dalje se poboljšavaju, no vlada upozorava da je i dalje potrebno biti oprezan i ustrajati na pridržavanju mjera.

Srbija je dala više od četiri milijuna datih doza cjepiva protiv covida 19, korona brojke su posljednjih dana u vidnom padu, no stručnjaci upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!