Prizori stradanja ostavljaju svijet bez teksta. Iz Gaze rakete lete prema Izraelu, iz Izraela prema Gazi. Telefoni su užareni. Iščekuje se virtualna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi trebali sudjelovati i predstavnici izraelske i palestinske strane.


Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece. Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

Slike petomjesečnog Omara iz Gaze obilaze svijet. U jednom od raketiranja jedva je ostao živ. Izgubio je majku i braću.

– Gađana je kuća u kojoj su bili.  Ondje nije bilo raketa, samo žene i djeca koji su slavili Bajram. Što su učinili da ovo zasluže?, zapitao se Omarov otac. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je obje strane da “svako neselektivno ciljanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora se izbjegavati pod svaku cijenu”, navodi se u priopćenju glasnogovornika UN-a.

– Vojna eskalacija prouzročila je velike patnje i razaranja, odnijela brojne živote civila, uključujući i mnogo djece, što je tragično, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Izrael i Hamas – islamistička skupina koja je vlast u enklavi – ističu da se borbe nastavljaju.

Izraelsko zrakoplovstvo je u subotu srušilo neboder u Gazi, u kojemu su bili smješteni uredi novinskih agencija AP-a, AFP i Al Jazeere. Vojska tvrdi da je riječ o legitimnoj vojnoj meti, u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je unaprijed bilo izdano upozorenje civilima da se povuku iz zgrade.

AP je osudio napad i zatražio od Izraela da pokaže dokaze o prisutnosti Hamasa.

– Nismo imali indicije da je Hamas u zgradi ili da je aktivan u zgradi, navodi se u priopćenju AP-a.

Hamas je pak odgovorio ispaljivanjem 120 raketa po noći, objavila je izraelska vojska.

Izraelska protuzračna obrana presrela je većinu raketa, a desetak ih je palo u Gazi. Izraelci su pohrlili u skloništa, nakon što su se upalile sirene uoči raketnog napada na Tel Aviv i južni grad Beershebu. Oko deset ljudi je ozlijeđeno dok su se pokušavali skloniti, navode liječnici.

Izraelska vojska tvrdi da je rano u nedjelju pogodila dom Jehije Al-Sinvara u južnom dijelu grada Gaze, Kan Junisu. Sinvar, koji je pušten iz izraelskog zatvora 2011., čelnik je političkog i vojnog krila Hamasa u Gazi.

Napori za postizanje mira

Izraelski sigurnosni kabinet sastaje se kasnije u nedjelju. Premijer Benjamin Netanyahu kazao je u subotu, u televizijskom obraćanju, da se Izrael “još uvijek nalazi usred operacije, koja još nije gotova i trajat će koliko god je potrebno”.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al-Akse, koje je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Izrael navodi cijeli Jeruzalem kao svoj glavni grad, dok Palestinci smatraju Istočni Jeruzalem, koji je Izrael zauzeo 1967. u Šestodnevnom gradu, glavnim gradom svoje buduće države.

Hamas, Islamski džihad i druge militantne skupine ispalile su više od 3000 raketa iz Gaze od ponedjeljka, objavila je izraelska vojska u nedjelju.

Izrael je pak izveo više od tisuću zračnih i topničkih udara na gusto naseljeno područje, pri čemu tvrdi da su svi usmjereni protiv Hamasa i drugih militantnih skupina.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je svog izaslanika Hadyja Amra u Izrael u petak na pregovore, a Biden je razgovarao i s Netanyahuom i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u subotu, objavila je Bijela kuća.

Međutim, bilo kakvu medijaciju komplicira činjenica da SAD i većina zapadnih zemalja ne pregovara s Hamasom, koji smatraju terorističkom organizacijom.

Unutar Izraela sukob pak dodatno kompliciraju ulični sukobi Židova i Arapa.

Također, raste broj sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali. Najmanje 12 Palestinaca ubile su izraelske postrojbe na Zapadnoj obali od petka, a većinu tijekom sukoba.

Saudijska Arabija osuđuje “flagrantno izraelsko kršenje palestinskih prava”

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud osudio je u nedjelju izraelsko “flagrantno kršenje” palestinskih prava i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi zaustavila vojne operacije.

Al Saud je to kazao na početku hitnoga virtualnog sastanka Organizacije islamske suradnje (OIC) koja ima 57 država članica. 

Saudijski ministar vanjskih poslova osudio je, kako je kazao, “kršenje svetosti islamskih svetih mjesta” i “prisilno” iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova u Istočnom Jeruzalemu.

Međunarodnu zajednicu pozvao je da preuzme odgovornost i zajamči kraj ovako “opasne eskalacije” sukoba te da hitno poduzme korake da se prekinu vojne operacije i ožive mirovni pregovori utemeljeni na ranije postignutom dogovoru dviju država.

Izraelska je vojska zračnim udarima rano u nedjelju u Gazi ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Izrael je izvijestio o 10 poginulih, među kojima je i dvoje djece.

Izvor.hrt.hr

error: Content is protected !!