Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je da će zbog “nikad manje incidencije” u ovom entitetu biti razmatrano ublažavanje epidemioloških mjera. Čerkez je kazao da od početka pandemije FBiH nije imala bolje vijesti kada je o COVID-19 riječ.

“Ja mogu reći izuzetno dobre vijesti, od početka pandemije nismo imali ovako dobre vijesti. Jučer smo imali 66 pozitivnih, 132.000 oboljelih koji su potvrđeni do jučer. Incidencija – nikada manja. 26,5 je incidencija, ovo se dugo nije dogodilo, prvi put od početka pandmeije se događa”, rekao je Čerkez gostujući u Novom danu na N1.

Nakon stabilizacije Županije Sarajevo, stabilizirale su se i županije koje su bilježili lošu situaciju.,

“Konsolidirao se HNŽ, HBŽ i Posavina. U HNŽ imamo incidenciju 56, u HBŽ-u 60, a u Posavini 50. Stanje nikada nije bilo bolje”, rekao je gost N1.

Zbog toga će Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva na sjednici u 9:00 sati razmatrati ublažavanje epidemioloških mjera.

“To nam daje motiva da nastavimo sa popuštanjem mjera. Imamo Krizni stožer u 9:00 sati, na kome ćemo razmatrati nove mjere koje će biti predložene Vladi FBiH”, izjavio je Čerkez i dodao:

“Mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera.”

Najavio je moguće ukidanje mjere ograničenje kretanja iza 23:00 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Čerkez je kazao da ta mjera nema nikakvog smisla u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, koja je povoljna.

“Najvjerojatnije će se ići ka ukidanju. Ta mjera realno u ovoj situaciji nema nikakvog smisla. Bilo je dobro što smo donijeli mjere koje su trajale 15 dana. Prošli su praznici. Ovo ne trebamo shvatiti da smo završili sa pandemijom. Svugdje dolazi do pada, stabilizacije, pojavljuju se novi sojevi i treba biti oprezan”, izjavio je Čerkez.

On je kazao da je u FBiH dominantno prisutan britanski soj koronavirusa, te da nisu zabilježeni slučajevi sa indijskim sojem. Kazao je kako se mutacije redovno prate u ovom bh. entitetu.


Čerkez je kazao da će FBiH ovo ljeto dočekati sa stabilnom situacijom. Ipak…

“Ljudi će obolijevati, imat će COVID-19, nama ostaju aktivnosti. Trebamo se pripremati, puno je priprema za druge sektore. Od nove školske godine nas dijeli tri mjeseca, mnogo stvari se mora pripremiti tijekom ljeta”, izjavio je gost N1.

On je poručio da se situacija počela stabilizirati i u regiji, ali je rekao da bi i dalje volio da svi koji ulaze u BiH imaju negativan PCR test ili potvrdu o cijepljenju.

Također, FBiH neće praviti nikakve eksperimente sa većim događajima, poput svadbi ili koncerata, kao što se to radi u Srbiji i Hrvatskoj.

Razgovara se i o vraćanju publike na stadione, potvrdio je Čerkez.

“Vrijeme je da pustimo gledatelje na tribine. Spremni smo da razgovaramo sa N/FSBiH. Sve su to razmišljanja koja Krizni stožer treba donijeti zajednički. To su ozbiljne aktivnosti koje mogu poremetiti situaciju”, naveo je.

“Glazba može na otvorenom, odvojena od ljudi. Za sve postoji način. Treba raditi i razmišljati, dati najbolja rješenja u datom trenutku”, poručio je.

Izvor: pogled.ba

error: Content is protected !!