Izraelsko-palestinski sukob ušao je u drugi tjedan i još nema nikakvih naznaka da će se stanje smiriti. Ni Hamas ni Izrael ne odgovaraju na pozive međunarodne zajednice na prekid vatre.

Zora još nije svanula nad pojasom Gaze kad je nebo prekrilo više od 50 ratnih zrakoplova izraelske vojske. 20 minuta napadaju pojas Gaze.

Još jedna je ulica potpuno uništena. Pod ostacima zgrada civili, spasitelji mole za čudo. Nakon 7 sati pod ruševinama, izvukli su živu djevojčicu. Takve sreće nisu bili njezina majka i četvero sestara i braće.

Izraelski vojni izvori tvrde da su pogodili 35, kako navode, “terorističkih ciljeva”, domove devet Hamasovih zapovjednika i uništili više od 15 km podzemne mreže tunela koje koriste. Među ubijenima je Hussam Abu Harbeed, vojni zapovjednik Islamskog Jihada za sjeverni pojas Gaze.

– Izraelski zrakoplov gađao je jednu ulicu, zgrade u njoj, pogodio je infrastrukturu. Njihov je cilj uništiti gospodarstvo i osnovne potrebe stanovnika. Sada nema čiste vode, nema kanalizacijskog sustava, nema hitne pomoći koja dolazi po ranjenike, kako će doći do njih, pita se Adly Alkolak, stanovnik Gaze, Palestinska samouprava.

Militantni Hamas i Islamski Jihad odgovaraju s nešto manjim broj raketa nego proteklih dana. 60 ispaljuju prema gradovima na jugu Izraela, Beershebi i Ashkelonu, u kojem je stradala i sinagoga. No, vjernici u njoj nastavljaju s molitvom.

– Stanje je loše. Moramo nastaviti rat do postizanja dugotrajnog prekida vatre, koji nije privremen. Na mjesec, pola godine ili godinu, ističe Osher Bugam, stanovnik Ashkelona, Država Izrael.

Američki državni tajnik Antony Blinken poziva sve strane u sukobu da zaštite civile. SAD, kaže, intenzivno radi na okončanju nasilja.

– Palestinci i Izraelci, kao i ljudi svugdje, imaju pravo živjeti sigurno. To nije izraelska privilegija ili palestinska privilegija, to je ljudsko pravo. A sadašnje nasilje ga je uništilo, govori Antony Blinken, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država.

– Osuđujemo raketne udare iz pojasa Gaze na stambena područja u Izraelu. Naravno, napadi na civilne objekte na palestinskom teritoriju potpuno su neprihvatljivi, ističe Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

Nakon sinoć održane hitne sjednice Vijeća sigurnosti glavni tajnik UN-a António Guterres upozorava da daljnje borbe imaju “potencijal za oslobađanje neodržive sigurnosne i humanitarne krize” te poziva na trenutačno zaustavljanje “krajnje zastrašujućeg” nasilja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!