Tko su pobjednici, a tko gubitnici prvog kruga lokalnih izbora? Zašto HDZ i dalje slabo prolazi u velikim gradovima? Ugrožava li Možemo poziciju SDPa kao vodeće stranke ljevice? Može li Miroslav Škoro iznenaditi Tomislava Tomaševića u završnici utrke za gradonačelnika Zagreba?

Benčić: Mi poštujemo radnička prava

Sandra Benčić 
platforma Možemo! zahvalila se u večerašnjoj emisiji “Otvoreno” svim građanima koji su glasali za njihovu platformu i dali im povjerenje za upravljanjem Gradom Zagrebom. Dodala je kako je njihova platforma bila u kampanji vrlo oprezna, te je iznosila svoje programe za kratkoročne, ali i dugoročne planove

 – Ono što smo obećali, zaista ćemo ispuniti i provesti, poručila je Benčić.

Dodala je da će se prvo promijeniti model upravljanja Gradom Zagrebom, restrukturirat će se gradska uprava. Naglasila je da svi koji rade dobro i zakonito nemaju se čega bojati. Benčić je kazala kako će se povećati efikasnost, ali i veliki broj ljudi će se premjestiti na druge poslove, prije svega na poslove obnove Zagreba. Poručila je kako će otvoriti Ured za obnovu Zagreba.

Benčić je istaknula će se vratiti usluge koje su date u outsourcing, te će se napraviti preustroj zaposlenika u gradskoj upravi. Demantirala je optužbe da će u Gradu biti velikih otpuštanja zaposlenika.

–  Mi prvi poštujemo radnička prava, ali smo i oni koji će tražiti da taj rad bude efikasan i koristan, dodala je. 

Sukob Peternel- Benčić

Igor Peternel 
iz Domovinskog pokreta rekao je kako Domovinski pokret postoji tek godinu dana, a ostvarili su na ovim lokalnim izborima odlične rezultate. Zahvalio se svim biračima koji su dali glas Domovinskom pokretu.

– Ono što nam sada preostaje je da građanima pokušamo objasniti tko se krije iza platforme Možemo i Tomislava Tomaševića, rekao je.

Istaknuo je kako se tu ne radi o entuzijastima koji su ljuti radi ostavštine Milana Bandića, već da se radi o dobro organiziranoj ideološkojlijevoj platformi koja je franšiza jednog stranog instituta.

Benčić je poručila da je platforma Možemo politička stranka nastala na platformi zelene ljevice. Peternel joj je replicirao da je to čista ideologizacija. Benčić je naglasila da se nikad nisu skrivali iza nadideoloških tema.

– Jasno smo rekli koji je naš vrijednosni spektar. Naravno da ne utječu na nas strani utjecaji, ali smo u komunikaciji s europskim Zelenima. Pa ovdje imamo stranke koje su dio europskih obitelji, EPP-a, poručila je.

– Potrebno je građanima reći tko ste i što ste. Vi ste zagovaratelji jedne ideologije za koju čisto sumnjam da ima podršku preko pedeset posto građana Zagreba, rekao je Peternel.

Benčić mu je odgovorila kako je temeljna razlika između političke opcije koju zastupa platforma Možemo, a ona ide s porukama koje ne dijele, a Škoro kontinuirano zastupa podjele poruka i mržnje.

Peternel je replicirao da je Miroslav Škoro vrlo uključiv, te da je pozvao sve građane da mu se pridruže u obrani tradicionalnih vrijednosti. 

Kapulica: Platforma Možemo i Domovinski pokret imaju dosta zajedničkih stvari

Mario Kapulica
 (HDZ) je kazao kako i platforma Možemo i Domovinski pokret imaju i dosta zajedničkih stvari, a to je prije svega odnos prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Naglasio je da su zajednički potpisivali razne inicijative za smjenu ministara u Vladi HDZ-a.

Dodao je kako je izborni cilj HDZ-a bio ostvariti pobjedu u što više županija, gradova i općina. Kapulica je istaknuo da rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da će HDZ taj cilj i ostariti.

– Imperativ platforme Možemo je bio pobijediti u gradu Zagrebu, poručio je.

Benčić mu je replicirala da je cilj bio ući u gradska vijeća i mjestima gdje su se kandidirali. Kapulica je naglasio kako uopće nema dvojbe tko je pobjednik ovih izbora, ali da treba čestitati onima koji su svoje ciljeve ostvarili.

Kapulica je rekao kako HDZ ne zadovoljava deset posto glasova građana grada Zagreba, ali da je njihov kandidat ostvario bolji rezultatu od prethodnih HDZ-ovih kandidata unatrag dva izborna ciklusa.

– To su mali koraci za onu ambiciju koji HDZ ima u Zagrebu, mi ćemo sasvim sigurno izvući poruku od ovih izbora. Morat ćemo bolje komunicirati s građanima grada Zagreba, morat ćemo drugačije gledati naše gradske četvrti, poručio je Kapulica. 

“Razgovori o suradnji sa SDP-om još nisu krenuli”

Arsen Bauk
 (SDP) istaknuo je kako SDP vidi saveznike u platformi Možemo kao i u ostalim strankama koji imaju sličan svjetonazor.

– Mi vidimo one od centra na lijevo kao saveznike da na sljedećim parlamentarnim izborima smijenimo HDZ s vlasti. Prema ovim rezultatima pred nama je težak zadatak, rekao je.

Naglasio je kako cijela lijeva opozicija nije dobila trideset posto glasova.

– HDZ je sam dobio trideset posto, Domovinski pokret je dobio devet, a Most šest posto, rekao je.

Istaknuo je kako je trenutna početna pozicija slična onoj na parlamentarnim izborima. Dodao je da je cilj izazovan i trebat će dosta političke mudrosti da ga ostvare.

– Jučer je 41 kandidat SDP-a ostvario pobjedu i još 51 sudjeluje u drugom krugu. Neki članovi SDP-a su uvjerljivo podebljali svoje rezultate, neki su izgubili, neki su pobijedili gdje dosad nisu bili. Kad se podvuče crta vidjet ćemo koliko smo dobili, a koliko izgubili, poručio je.

Naglasio je kako su svi kandidati zadovoljni tamo gdje su pobijedili, a ima i nezadovoljnih gdje su izgubili.

– U Zagrebu i Splitu je HDZ bio na vlasti, građani su izabrali promjene i mi moramo vidjeti i dobro se zamisliti zbog čega su ta dva grada građani kao nosioce promjene na lijevo izabrali neke druge, a ne SDP. To naravno, zahtjeva raspravu u prvenstveno u stranci, naglasio je.

Bauk je komentirao moguću suradnju u zagrebačkoj Skupštini. Rekao je kako je Tomašević prije izbora govorio da su mu partneri svi oni od centra na lijevo i koji nisu sudjelovali u dosadašnjoj vlasti.

– Jedini je to SDP, koji je prešao prag. U tom slučaju postoji stabilna većina u Skupštini, zaključio je.

Benčić je kazala da razgovori s SDP-om još nisu krenuli.

“Ne vjerujem u politiku ćerat ćemo se do kraja”

Benčić je poručila da je platforma Možemo ostvarila svoj cilj gdje se kandidirala, te da su prošli prag i da su ušli u ta gradska vijeća.

– Želim istaknuti da sada diljem Hrvatske imamo prilike pokazati što je ta drugačija politika. Što se tiče Gradske skupštine Grada Zagreba, mi smo jasno poručili da i dalje stoji da ćemo razgovarati s onim opcijama od centra lijevo koje nisu podržavale Bandića kako bismo imali čvrstu većinu i razgovarat ćemo i sa SDP-om, poručila je.

Kapulica je komentirao pobjedu Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji. Osvrnuo se i na moguću potporu Miroslavu Škori.

– Mi sigurno nećemo pozvati one koji su glasovali za naše kandidate da križaju listiće nego da izađu i glasuju sukladno savjesti i uvjerenjima. Naši birači podržavaju stranke desnog centra, profil birača HDZ-a je jasan i neka sukladno savjesti i onome što procjenjuju da je najbolje, odluče. Kolega Bauk je rekao da je glavni cilj smijeniti HDZ s vlasti. To bi trebalo biti poboljšati standard građana, truditi se da se u ovoj državi što bolje živi, da se promijene trendovi, rekao je Kapulica.

Dodao je kako ne vjeruje u politiku “ćerat ćemo se do kraja”. Kapulica je rekao kako ima dvojbe oko podržavanja Miroslava Škore. Istaknuo je da su mu kandidati Domovinskog pokreta bliži od ljevice, ali da se neće u emisiji osobno određivati.

Igor Peternel je kazao kako je drugi krug i druga utakmica.

– Drugi krug će donijeti novo miješanje karata i dva tjedna imamo vremena da objasnimo biračima o čemu je riječ, dodao je. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!