Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na sjednici Doma naroda ovog entiteta koja je održana prije 20-ak dana kazao da će uskoro nabaviti cjepiva protiv koronavirusa no ugovori, kako se čini, još uvijek nisu potpisani.

Tada je obraćajući se delegatima rekao da se Vlada trudi nabaviti cjepiva kroz čak četiri kanala, a da je najsigurnija opcija bila kupovina kineskog Sinopharma. U tom momentu je, prema njegovim riječima, entitet bio od “šest koraka, na petom” u procesu nabavke tog cjepiva.

“Četvrti kanal je prema kineskom Sinopharmu. Od šest koraka mi smo na petom. Veletrgovca smo već odabrali i to je Hercegovinalijek. I to je 500.000 doza”, rekao je premijer Novalić 20. aprila tijekom sjednice Parlamenta FBiH.

On je naglasio da je ova opcija iz Indije najbrža i da je jedini korak koji je ostao potpisivanje ugovora za nabavku.

Federacija BiH još uvijek nije nabavila nikakva cjepica, iako je Novalić rekao da osim ovog kanala, ukoliko propadne, postoje još dva sasvim izvjesna načina nabavke. U pitanju je rusko cjepivo Sputnik V koju bi nabavljali zajedno sa Sarajevskom županijom te AstraZeneca za koju su već dobili odobrenje od Vlade Velike Britanije.

Osim FBiH, cjepiva pokušava nabaviti i državni nivo, odnosno entiteti uz pomoć državnog Ministarstva civilnih poslova. Pregovori za nabavku 720.000 doza Pfizera su navodno pri kraju.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!