I dok se čeka da Zoran Mamić, donedavni trener zagrebačkog Dinama po potjernici Interpola bude izveden pred Sud BiH kako bi se utvrdilo jesu li ispunjeni uvjeti da se izruči hrvatskom pravosuđu, on i njegovi odvjetnici obavijestili su i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine o molbi za pokretanjem postupka međunarodne prave pomoći radi preuzimanja izvršenja kazne zatvora.

U dopisu koji je poslan na ruke ministru pravde BiH Josipu Grubeši, Zoran Mamić i njegovi odvjetnici pozivaju se na Sporazum Vlada Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima od 26. veljače 1996.godine.

 – Preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad gospodinom Zoranom Mamićem od strane Bosne i Hercegovine smatramo oportunim s aspekta primjene načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije na kojeg upućuje preambula Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, te istovremeno ističemo da utoliko što su ispunjene pozitivne pretpostavke za preuzimanje izvršenja kazne zatvora propisane članom 2., kao i da ne postoje negativne pretpostavke propisane članom 3., Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima – navedeno je u molbi.

Navedeno je da Zoran Mamić obavještava Ministarstvo pravde i svaki drugi organ “o apsolutnoj i bezrezervnoj spremnosti na suradnju i odazivanje na svaki poziv nadležnih organa BiH”

On se zajedno s bratom Zdravkom nalazi također u Međugorju. 

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Izvor:avaz.ba