Predsjednik Ceute ocijenio je situaciju “kaotičnom” nakon što je više od 6.000 migranta plivajući uz granični prijelaz ušlo iz Maroka u tu španjolsku enklavu sa 84.830 stanovnika.


– Situacija je trenutačno tako kaotična da ne znamo koliko je točno migranata ušlo, otprilike između 6.000 i 7.000, od čega je 1.500 maloljetnika bez pratnje, izjavio je predsjednik Juan Jesús Vivas, član konzervativne Narodne stranke (PP), za španjolsku javnu televiziju TVE.

– S druge strane ograde su još tisuće i tisuće osoba. Hitno nam je potrebno pojačanje na granici a također i diplomatska intervencija. Uvjeren sam da se ovo može zaustaviti ako Maroko to želi, dodao je.

Španjolska vojska je u utorak ujutro došla pred mali granični prijelaz gdje žičana ograda dijeli Španjolsku i Maroko na sjeveru Afrike. Četiri oklopna vozila parkirala je ispred ograde dok deseci migranata i dalje plivajući pokušavaju doći do španjolskog kopna. Čamci španjolske civilne garde pokušavaju ih odvratiti. Neki migranti koriste gumene dječje pojaseve na napuhavanje kako bi prešli nekoliko stotina metara mora.

– Među njima je jako puno žena i djece, čitave obitelji su ovdje, rekla je glasnogovornica Crvenog križa. Više iscrpljenih migranata leži na pješčanoj plaži sa španjolske strane dok im se pruža pomoć, govori.

Španjolska vojska je upotrijebila suzavac s druge strane granice kako bi odvratila stotine koje stoje s marokanske strane. Neki su s marokanske strane bacali kamenje prema policiji.

Ceuta, španjolski grad na sjeveru Afrike, mjesto je čestih pokušaja ilegalnih ulazaka preko ograde no ovaj masovni ulazak morem španjolski mediji pripisuju namjernom puštanju od strane marokanske policije jer se u španjolskoj bolnici nalazi bolesni vođa Fronte Polisarija, pokreta koji traži neovisnost Zapadne Sahare od Maroka.

Marokanske vlasti još uvijek se nisu oglasile.

Španjolski ministar unutarnjih poslova poslao je policijsko pojačanje prema Ceuti gdje se nalazi oko 1.200 policajaca i vojnika. Migranti koji su uspjeli prijeći i dokopati se grada pokazuju dva prsta u znak pobjede a neki viču “Španjolska, Španjolska”.

Mala granica dijeli bogatu Europu od siromašne Afrike gdje se nastavljaju tenzije.

– Maroko uvijek zatvara i otvara granicu koristeći očajne ljude koji samo traže bolji život. To je nehumana strategija, napisala je španjolska državna tajnica za migracije Pilar Cancela preko Twittera. Španjolska desna oporba optužila je španjolsku lijevu vladu za slabo čuvanje granica.

– Španjolske granice su i granice EU-a, rekla je europska povjerenica za migracije Yvla Johansson.

– EU želi imati s Marokom odnos pun povjerenja a migracije su ključne u tome, dodala je.

Marokansko ministarstvo vanjskih poslova je 8. svibnja objavilo priopćenje u kojem je optužilo Španjolsku za “narušavanje dobrosusjedskih odnosa” zbog primanja 71-godišnjeg Brahima Ghalija u bolnicu u gradu Logroo, na sjeveru Španjolske.

Ghali, vođa Fronte Polisario, se zbog zaraze koronavirusom od 18. travnja nalazi u toj bolnici, a Maroko tvrdi da je došao ondje pomoću lažne alžirske putovnice. Španjolska je poručila kako je primljen iz humanitarnih razloga.

Maroko je tada poručio kako će “imati posljedice”.

Zapadna Sahara, pod nadzorom Ujedinjenih naroda, je bivša španjolska kolonija od kuda su se Španjolci povukli 1976. a vlast nad njom preuzeo Maroko.

Fronta Polisario je vodila oružanu borbu s Marokom za stjecanje samostalnosti, a u susjednom Alžiru se nalaze izbjeglički kampovi i vlada u egzilu. Prošli mjesec su se vodile oružane borbe između Fronte Polisario i vojske Maroka.

U utorak u zoru je pak oko 300 emigranata iz subsaharske Afrike nasrnulo na ogradu u gradu Melilli, drugoj španjolskoj enklavi na sjeveru Afrike.

Odnosi Maroka i Španjolske bili su izuzetno dobri prošlih godina. Neki stanovnici Maroka smatraju da bi Ceuta i Melilla trebali pripadati Maroku premda nema otvorenog političkog spora oko te dvije enklave.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!