Od 70 izabranih gradonačelnika u prvom krugu lokalnih izbora, 36 je HDZ-ovih, šest manje nego 2017., SDP-ovih je 13, jedan više nego prije četiri godine, a nastavlja se porast nezavisnih, pa ih je na nedjeljnim izborima pobijedilo deset, objavio je u utorak portal gradonačelnik.hr.

U prvom krugu izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika, tek troje manje nego na prošlim izborima, a jednako kao i prije četiri godine. Pobjedu u prvom krugu ostvarilo je sedam gradonačelnica.

Nastavljen je rast opcije nezavisnih kandidata, a u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli su velikim dijelom gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

Bivši SDP-ovac, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić s osvojenih je 83,01 posto glasova ostvario je i najbolji izborni rezultat u prvom krugu izbora. Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio čak 82,15 posto glasova.

Upravo ove pobjede najbolje potvrđuju da građani na lokalnim izborima biraju osobe, ljude u koje imaju povjerenja i koji su se već dokazali svojim radom i rezultatima, a ne stranačke iskaznice, tvrde na portalu.

Kao i na prošlim izborima, veliki gradovi svoje gradonačelnike dobit će tek u drugom krugu.

Zagreb nije iznenadio – sukladno anketnim predviđanjima u drugi krug kao uvjerljivi favorit ušao je Tomislav Tomašević iz Možemo!, odnosno Zeleno lijeve koalicije sa 45,15 posto glasova.

Kao kandidat za drugi krug ušao je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro s osvojenih 12,16 posto glasova, tek 400-injak glasova više od Jelene Pavičić Vukičević, bivše zamjenice nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Možemo! je osvojilo i 40,83 posto glasova za Gradsku skupštinu u kojoj tako ne bi trebali imati problema s donošenjem proračuna i provođenjem projekata.

Portal kao zanimljivost ovih izbora navodi i “konačan pad Mosta” koji u prvom krugu nema izabranog niti jednog gradonačelnika, a jedina realna šansa im je Miro Bulj koji je u Sinju u drugi krug ušao kao favorit.

Na nedjeljnim izborima preko 50 posto glasova i novi mandat osvojilo je također pet župana i jedna županica, prenosi Hina.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!