Suci Vrhovnog suda raspravljali su danas na općoj sjednici i glasali o pristiglim kandidaturama za izbor predsjednika tog suda. Niti jedang kandidat nije dobio pozitivno mišljenje. 

– Na Općoj sjednici ni jedan kandidat nije dobio pozitivno mišljenje. Tajnom glasanju pristupilo je 33 sudaca. Četiri prijavljena kandidata nisu dobila ni jedan glas, dok je Zlata Đurđević dobila jedan, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Šime Vičević.

Kaže kako te rezultate Vrhovni sud šalje predsjedniku Republike no, naglašava, njihovo mišljenje za predsjednika nije obvezujuće.

– Svoje će mišljenje o kandidatima dati i saborski Odbor za pravosuđe – termin sjednice, kako doznajem, još nije određen. Mišljenje saborskog Odbora, poput ovoga današnjega koji su zauzeli suci Vrhovnog suda, također nije obvezujuće za predsjednika. Dakle, predsjednik ih može i ne mora uzeti u obzir uoči slanja u Sabor svojega prijedloga za čelnu osobu Vrhovnog suda. A taj je prijedlog već poznat – bit će to Zlata Đurđević, koju vladajuća većina, prema najavama, prilikom glasanja u Saboru neće podržati i zbog toga je vrlo izvjesno da će biti raspisan i treći javni poziv, javlja Vičević. 

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je odluku Vrhovnog suda rekavši da je to mišljenje koje je predviđeno Ustavom te da ga treba poštovati. Istaknuo je kako ga ta odluka nije iznenadila.

-Time se pokazuje neka vrsta respekta prema Vrhovnom sudu. Naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. Nije dobro da je zapovjednik policije netko tko ima kumove i rođake u selu, dobro je da dođe netko izvana. Znamo da će onaj tko dođe naići na ne baš prijateljski ambijent, rekao je predsjednik Zoran Milanović u Delnicama.

– Pokazuje se da bi oni to sami sebi najradije ko seka i braco izabrali, ali to nije dobro. Postoji golema autonomija i samovolja sudova na svim razinama, valjda Sabor može izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Nije dobro ako je zapovjednik policije netko tko ima kumove i rođake u selu, rekao je Milanović.

Nijedan kandidat nije dobio pozitivno mišljenje

Opća sjednica Vrhovnoga suda Republike Hrvatske u povodu dostavljenih kandidatura za izbor predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske održana je 18. svibnja.

Na sjednici su bila 33 od 35 sudaca. Na sjednici su razmotreni programi i životopisi kandidata. Zatim  se pristupilo tajnom glasanju o mišljenju za kandidate.

Opća sjednica nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog kandidata.

Kandidati dr. sc. Lana Peto Kujundžić, mag. iur. Snježana Rizvan, dr. sc. Šime Savić i mr. sc. Boris Vuković nisu dobili nijedan glas. Kandidatkinja prof. dr. sc. Zlata Đurđević dobila je jedan glas, priopćeno je sa suda, a priopćenje potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Prethodno je Ured predsjednika Republike svih pet pristiglih prijava za predsjednika Vrhovnog suda koje mu je dostavilo Državno sudbeno vijeće poslao saborskom Odboru za pravosuđe i Općoj sjednici Vrhovnog suda. 

Oni mu daju mišljenje o kandidatima, nakon čega će predsjednik Zoran Milanović dati svoj prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda. Mišljenje saborskog odbora i Vrhovnog suda za predsjednika nije obvezujuće. 

Podsjetimo, novi javni poziv zaključen 6. svibnja DSV je raspisalo 31. ožujka, nakon što je Milanović izvijestio to tijelo da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s prijašnjeg natječaja.

Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo, Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Ustavni sud zatim je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković poslije je prokomentirao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama, u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ako Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda, tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!