“Iz sveg srca služite Gospodinu; siromahe ljubite. Imajte veliku pobožnost prema Presvetom Sakramentu. Nikad ne zaboravite Bogorodicu. Budite revni u opslužavanju svetog Pravila. I vi ćete doći u Nebo!”

Župa Vitina proslavila svog nebeskog zaštitnika

Tradicionalnom procesijom i svečanom svetom misom župa svetog Paškala Bajlonskog u Vitini proslavila je svog nebeskog zaštitnika u ponedjeljak 17. svibnja 2021. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik fra Renato Galić u koncelebraciji s nekoliko svećenika među kojim su bili župnik fra Željko Grubišić, župni vikar fra Petar Ljubičić, fra Dario Dodig, fra Ivan Boras, fra Ljubo Kurtović, fra Mladen Vukšić i fra Robert Jolić. 

U svojoj propovijedi fra Renato govorio je o svetom Paškalu kao o čovjeku punom Duha Božjega praveći paralelu s predstojećim blagdanom Duhova. Sveti Paškal je bio ponizan i jednostavan čovjek te nam je svojim životom ostavio primjer kako bismo i mi sami trebali živjeti. Svi mi u sebi nosimo darove Duha Svetoga čije bismo plodove trebali prepoznavati u svakodnevnom životu, što nije uvijek lako.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Željko Grubišić zahvalio je vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju na proslavi patrona, a osobito  fra Renatu na prigodnim i ohrabrujućim riječima u ovim izazovnim vremenima.

Vjernici su se za slavlje svog patrona pripremali kroz trodnevnice koje su predslavili: fra Ivan Boras, fra Ljubo Kurtović i fra Željko Grubišić.

Župa u  Vitini u blizini Ljubuškog za svog zaštitnika ima u našim krajevima slabo poznatog sveca Paškala Bajlonskog, poniznog franjevačkog brata iz 16 stoljeća koji se još i naziva „serafom euharistije“ Sveti Paškal Bajlonski je imao tu moć da kroz mnoštvo zidova prepozna podizanje hostije i njenu prisutnost. Tako i na sam dan njegova pogreba dok se podizala posvećena hostija, pokojnikove oči se otvoriše da pozdravi spasitelja te se ponovno zatvoriše.          

Tekst: Pavle Pavićević

Foto: Helena Paradžik

Izvor:ljportal.com

error: Content is protected !!