Oralni alergijski sindrom (OAS) ili sindrom “pelud – alergija na hranu” alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme.
Najčešći simptomi OAS-a uključuju svrbež ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla, a obično se pojavljuju odmah nakon konzumiranja hrane.
Učestalost OAS-a raste s dobi i najčešća je manifestacija alergije na hranu kod adolescenata i odraslih. No hrana kao što su kravlje mlijeko, jaje ili plodovi mora ne uzrokuje OAS, piše Adiva.
Kod koga se javlja OAS?
Pojedinci mogu razviti simptome nakon konzumacije samo jedne namirnice, a drugi pak na više različitog voća i povrća. Neki navode da samo određene vrste voća uzrokuju simptome, primjerice specifične sorte jabuke. Učestalost senzibilizacije na biljnu hranu najveća je kod osoba s alergijom na pelud breze.
OAS mogu razviti i osobe alergične na lateks. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod onih koji su u stalnom kontaktu s lateksom, kao što su zdravstveni radnici i osobe koji imaju više kirurških zahvata. S obzirom na sličnost nekih alergena lateksa te nekih u određenim namirnicama, osobe alergične na lateks mogu reagirati na hranu poput avokada, banane, kivija i kestena. To se stanje naziva sindrom lateks hrane.
Prevencija i liječenje
Najlakši i najsigurniji način liječenja jest izbjegavanje namirnica koje stvaraju simptome OAS-a, osobito sirovih. Ne događa se uvijek da sva hrana u skupinama križne reaktivnosti uzrokuje problem. Osim ako nije drugačije savjetovano, ne trebate izbjegavati svu hranu u skupini.
Jedan od načina kako se smanjuje rizik križnih reakcija jest termička obrada hrane. Visoke temperature razgrađuju proteine koje dovode do OAS-a pa konzumirajte kuhano ili pirjano voće i povrće. Treba izbjegavati sporne namirnice u cjelovitom obliku, a sjeckanjem, ribanjem i cijeđenjem soka smanjit će se alergeni potencijal.
Ponekad će pomoći i obrada namirnica u mikrovalnoj pećnici. U slučaju OAS-a prouzročenog orašastim plodovima ili celerom, konzumaciju tih namirnica trebalo bi potpuno izbjegavati, bilo svježih ili kuhanih, zbog većeg rizika od nastanka teže alergijske reakcije.
Savjet
Najčešće križno-reaktivne namirnice i njihovi peludni analozi su:
Breza: jabuka, breskva, kruška, trešnja, lješnjak, celer, šljiva, badem, krumpir, marelica, kivi, mrkva, korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenica
Ambrozija: banana, lubenica, dinja, krastavci i tikvice
Trava: dinja, krumpir, rajčica, lubenica, naranča, lješnjak, peršin, trešnja
Pelin: celer, mrkva, suncokret, med
Kikiriki: mahunarke, trave, pšenica, kukuruz
Izvor: narod.hr/adiva