Hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman osudio je u utorak napade Hamasa i drugih palestinskih skupina na Izrael te podupro pravo Izraela na obranu i zaštitu svojih građana, priopćilo je ministarstvo.

Šef hrvatske diplomacije sudjelovao je na izvanrednoj video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a sazvanoj radi eskalacije situacije na Bliskom istoku.

“Ministar Grlić Radman je osudio nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu i zaštitu svojih građana u skladu s međunarodnim pravom”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Europski ministri su na sastanku iskazali zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Izraelaca i Palestinaca te velikog broja žrtava, posebno žena i djece.

Prioritet EU-a je trenutačno zaustavljanje nasilja, osiguranje prekida neprijateljstava i pristupa humanitarne pomoći Gazi, navodi se u priopćenju.

Ministri smatraju da mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i sveobuhvatnog političkog rješenja i trajnog mira na Bliskom istoku. U tom će cilju EU raditi na mjerama za izgradnju povjerenja između obiju strana i poboljšanju životnih uvjeta svih građana, rekli su.

Na sastanku je dogovoreno da će se EU angažirati s relevantnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima, uključujući u okviru bliskoistočnog Kvarteta, a posebno s SAD-om, Egiptom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima u cilju pronalaska rješenja za aktualnu krizu te oslovljavanja uzroka bliskoistočnih napetosti, stoji u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!