Marija Perić je primjer uspješne žene. Osnovala je vlastitu tvrtku „My Lovely torbice“ te zapošljava 25 žena koje rade na šivanju i izradi torbica koje se masovno traže i prodaju.

„My Lovely torbice“ su 100% domaći proizvod od početka do kraja, a sama proizvodnja organizirana je po fazama izrade i podijeljena je u nekoliko odjela – od pripremnih krojačkih poslova, do šivajućih i završnih poslova“, objašnjava Marija.

Iako je sada na čelu uspješnog poduzeća, kaže kako nije očekivala ovakav uspjeh kada je tek pokretala posao.

”U početku nisam mogla ni zamisliti da će brend doći do ovog statusa kojeg danas uživa. Sada, kada pogledam trud, rad i ljubav uložene u ovo što radimo, zaista mislim da naše torbice zaslužuju i pravdaju ovakvu potražnju i sretna sam zbog toga. Hvala Bogu, u ovim teškim vremenima i krizi prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, interes tržišta za „My Lovely torbicama“ je ostao. Iznimno sam sretna jer klijentice prepoznaju koliko ljubavi, požrtvovnosti, rada i truda ulažemo kako bismo stvorili nešto posebno. Trenutno imam 25 djelatnica u tvornici i kapacitet proizvodnje nam popunjen oko tri tjedna unaprijed”, izjavila je Marija o svojoj tvrtci i situaciji s COVID-om.

O procesu izrade jedne torbice kaže kako sve počinje od njezine inspiracije.

”Sve počinje od inspiracije i prvih skica na mom stolu. Dizajniranje kolekcije počinje dizajniranjem materijala, metalnih ukrasa i kopči – detalja koji će torbice učiniti jedinstvenima i posebnima. Nakon toga prelazim na osmišljavanje izgleda i konstrukcije torbice. Tako od skica do gotove kolekcije nekada prođe par mjeseci.”, objašnjava Marija.

Marija Perić rođena je i živi u Tomislavgradu, gdje je i sjedište njezinog poslovnog carstva.

”Sjedište moje firme je u Tomislavgradu, manjem gradu u BiH koji mi pruža sve za miran i lijep obiteljski život.” kaže Marija.

O pokretanju svog posla kaže kako je prije deset godina kreirala prve torbice.

”Sve je krenulo 2011. godine. Uz tadašnji posao u računovodstvu, koji sam paralelno s dizajnom torbica radila još 5-6 godina od tada, kreirala sam prvu kolekciju torbica, pronašla modele, okupila tim za profesionalni „photoshooting“ i publici ispričala svoju prvu Lovely priču. Prve reakcije su nadmašile sva moja očekivanja, društvene mreže su bile prepune upita kako doći do torbica.“

Prije osnivanja vlastite tvrtke, Marija je završila Preddiplomski studij u Splitu, te diplomski u Mostaru.

”Po zanimanju sam Diplomski menadžer za odnose s javnošću, a svoju veliku ljubav, dizajn, pretvorila sam u zanimanje. Tada sam shvatila da sam ženama u regiji ponudila baš ono što je nedostajalo – jedinstven modni detalj koji osim ljepote sa sobom nosi i predivnu priču i karakter”, govori Perić.

U početku je imala jednu zaposlenicu, a kako je potražnja rasla, tako se broj djelatnica povećavao.

„Proizvodni pogon se širio i proces proizvodnje se podijelio po fazama izrade”, govori Perić.

”Zasada sam fokusirana na torbice, a od popratnog asesoara u ponudi smo imali novčanike i remene.  Prije dvije godine sam dizajnirala limitiranu kolekciju zimskih kaputa. Moda me privlači i puno toga bi mi bilo izazov raditi. Možda kroz limitirane kolekcije ponovno napravim izlet u druge odjevne komade, no sigurna sam da su torbice moja prva ljubav. Moje torbice obožavaju žene diljem regije i dužna sam im još puno Lovely kolekcija“, dodaje Marija.

Iako joj posao ide uspješno, Marija kaže kako nije osoba od dugoročnih planova.

”Radim polako, iz kolekcije u kolekciju, iz godine u godinu. Kao imperativ uvijek postavljam kvalitetu i spremnost da odgovorim na zahtjeve tržišta. U jesen ove godine slavimo desetu godišnjicu utemeljenja brenda, planiram to proslaviti prigodnom kolekcijom. Osmijeh žene kada kupi „My Lovely Bag“ ili kada ju dobije na poklon od drage osobe meni je dragocjen, nadam se da će i u budućnosti biti hrpa takvih osmjeha”, izjavila je.

Autorice: Matea Stojanović i Zorana Terzić

Ovaj članak su napisale Matea Stojanović i Zorana Terzić u sklopu projekta „Osnaživanje žena u medijima“, a koji je podržan u okviru “Žene na izborima u BiH”.

Projekat „Žene na izborima u BiH“ financira Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Sadržaj ovog članka, kao i stavovi izneseni u članku, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švedske, niti UNDP-a.

error: Content is protected !!