Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa, a ako se postigne kolektivna imunost onda je mogućnost širenja i nastanka novih varijanti vrlo ograničena, kaže prof. dr. sc. Bojan Polić s medicinskog fakulteta u Rijeci i govori o antitijelima kod covida-19.

Građani Hrvatske s nestrpljenjem očekuju relaksaciju i normalizaciju života nakon trećeg vala korone koji jenjava. Potvrđuju to sve niže brojke novozaraženih, ali i je i sve više cijepljenih građana.

Nažalost vijesti koje dolaze iz Njemačke nisu ni malo optimistične, zbog naglog širenja indijske varijante covida tamošnje vlasti su u potpunu izolaciju stavile dva nebodera u kojima živi gotovo 180 stanara. Zbog neočekivanog žarišta indijskog soja upitno je ukidanje mjera u Njemačkoj najavljenih za početak lipnja.

– U Njemačkoj kao i u Britaniji još uvijek nije procijepljen odgovarajući broj ljudi, tako da još uvijek postoji mogućnost širenja određenih varijanti virusa. Držim da će ova cjepiva koja se korite do sad biti dovoljna za zaštitu i od te varijante, kaže prof. dr. sc. Bojan Polić, Medicinski fakultet u Rijeci.

Prof. dr. sc. Polić se slaže kako se ne smijemo previše opustiti, ali kaže kako je optimističan i da misli da se ljudi trebaju nastaviti cijepiti kako bi se u što većoj mjeri postigao kolektivni imunitet.

– Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa, a ako se postigne kolektivna imunost onda je mogućnost širenja i nastanka novih varijanti vrlo ograničena, kaže Polić.

Antitijela kod covida-19

Britanci su proveli istraživanja na 8500 građana koji su primili prvu dozu AstraZenecinog ili Pfizerovog cjepiva. U 90 posto slučajeva cijepljeni su razvili antitijela, a nakon drugog cijepljenja antitijela su se razvila u gotovo sto posto populacije.

– Moramo znati da nisu sva antitijela protektivna, takozvana neutralizacijska antitijela su ona koja nas štite od infekcije i mogu neutralizirati virusne čestice, obrazlaže Polić.

Prof. dr. sc. Bojan Polić kaže kako i Hrvatska, odnosno HZJZ provodi određena istraživanja. Utvrđeno je kako je oko 25 posto ispitanih bilo u kontaktu s koronavirusom i razvilo IGG antitijela, dok ih četvrtina nije razvila dovoljna neutralizacijska protutijela.

Na pitanje koliko su u ovom trenutku cjepiva učinkovita, Polić kaže kako nas ona u prvom redu štite od težih oblika bolesti i smrti.

– Cjepiva razvijaju različitu vrstu imunosti, jedna od njih su protutijela koja nas štite od infekcije, ali od težih oblika bolesti štiti nas i stanična imunost, rekao je Prof. dr. sc. Boris Polić.

– Kod pojedinih cjepiva zaštita je između 90 i 95 posto od bilo kojih simptoma bolesti. Većina cjepiva dovodi do visoke razine titra neutralizacijskih protutijela, utoliko nas ona štite od same infekcije, dodaje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!