Jedinstven slučaj u KB-u Dubrava. Netom nakon porođaja, rodilji pozitivnoj na koronavirus stanje se pogoršalo, zatajilo joj je srce. S tek rođenom kćeri provela je samo dva dana. Nakon reanimacije u bolnici u Varaždinu, hitno je prevezena Zagreb. Bila je na korak do smrti, no uspjeli su je spasiti.

Sanja Friščić zasad djecu, novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina, gleda na mobitelu te kaže da joj veoma nedostaju. O njima brigu vode otac i baka.

– Curica se zove Jana, ima mjesec dana, a vidjela sam je samo tri dana, i to se baš ne sjećam jer mi je već počela temperatura rasti, objasnila je Friščić.

Tada je zbog koronavirusa ova 34-godišnjakinja počela borbu za život.

– Prvo sam bila u Varaždinu, ondje mi je bio zastoj srca pa su me poslali ovamo u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, istinski, tu sam od 24., 25. travnja, danas sam prvi dan na noge stala, navodi Friščić.

Bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ECMO uređaju iza nje su.

– Poseban dio priče je to što je gospođa rodilja. To znači da u cijelom tom postupku postoje neke specifičnosti koje odudaraju od klasične ECMO priče. To su neke fiziološke promjene u tijelu žene koje zahtijevaju određene prilagodbe i malo drukčije vođenje, istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med., anesteziolog u KB-u Dubrava.

Još jedan izazov za anesteziološki tim, no uspješno su ga svladali.

– Bilo je malo trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz COVID-19 tako da nam je godpođa Sanja prva, prva i na svu sreću, unatoč tom lošem stanju, evo, jako dobar rezultat liječenja, rekla je prim. dr. sc. Zrinka Šafarić Oremuš, dr. med., specijalistica anesteziologije u KB-u Dubrava.

– Sve što je u ovom trenutku dostupno na cijelom svijetu za liječenje COVID-a gospođa Friščić je dobila kod nas u našoj ustanovi i zapravo veoma smo sretni što je sve ovo jako dobro prošlo, dodao je dr. sc. Andrej Šribar, dr. med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB-u Dubrava.

Sanjin osmijeh sve govori.

– Nemam riječi, mi smo borci, a oni su borci za nas, kaže Friščić.

– Najviše nas veseli što je dobro i što će ići uskoro kući svojoj bebi, dodaje medicinska sestra Danijela Kralj Husajna.

– Svaki pacijent koji ode odavde, naravno, na nogama, kako bismo mi to rekli, daje nam snagu da možemo dalje to raditi i vjeru da ćemo ipak pobijediti ovu pandemiju, smatra medicinska sestra Natalija Frketić.

Njihovoj borbenosti i požrtvovnosti svjedočimo od početka pandemije.

– Predano kolege i kolegice rade evo godinu dana i više od toga. Zaista nama je zadovoljstvo svaki ljudski život koji uspijemo spasiti, rekla je doc. prim. dr. sc. Jasmina Peršec, dr. med., voditeljica intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.

Sanja ima još jednu želju, što prije otići kući – svojoj obitelji i jednomjesečnoj djevojčici. Na pitanje čemu se najviše veseli nakon izlaska iz bolnice, spremno odgovara: “Da je poljubim, da je poljubim”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!