Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pod kontrolu stavili Zorana Mamića za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu tjeralicu. Iako iz SIPA-e nisu mogli komentirati ovaj slučaj, Klix.ba doznaje da je Mamić priveden jutros u Međugorju i da je već na putu za Sud BiH, gdje će mu biti održano ročište.

Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi ekstradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje.

Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bh. državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Identičnu proceduru prošao je Mamićev brat Zdravko, koji je također proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravomoćno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo. Na potjernici stoje njegovo ime i prezime, datum i mjesto rođenja te državljanstvo (Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

izvor: klix.ba