Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak da će u njegovoj zemlji epidemija covida-19 biti obuzdana za nekoliko tjedana i da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 posto stanovništva.

– Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili cijepljenjem ili tako što su preboljeli infekciju, što nam daje optimizam da ćemo do ljeta pobijediti epidemiju i opet početi živjeti normalno, napisao je Janša u poruci na Twitteru, dodavši kako je uvjet za to da se svi i dalje pridržavaju protuepidemijskih mjera.

Prema zadnjim službenim podacima, 32,3 posto populacije dobilo je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusnog oboljenja, a 17 posto među njima i drugu dozu, a imuniziranima se smatraju i oni koji su infekciju preboljeli u zadnjih šest mjeseci.

Slovenija se trenutno nalazi u tzv. “žutoj” fazi epidemije, dok se službeno procjenjuje da bi krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca mogla ući u “zelenu” fazu s manje od 300 novih slučajeva dnevno, kad bi došlo do novih popuštanja mjera.

Vlada je u utorak objavila da je u zadnja 24 sata zabilježeno 497 novozaraženih, uz 11,7 postotni udio pozitivnih testova, a broj hospitaliziranih po prvi put nakon više mjeseci pao je na manje od 400. U bolnicama su trenutno 383 covid pacijenta, od čega 113 na intenzivnim odjelima, pa neke bolnice ponovo počinju ukidati covid odjele i pojačavati zastale zdravstvene programe.

U zadnja 24 sata umrlo je još šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu njegu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!