Policijskom akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojske županije “Mreža IV” izvršeni su pretresi na 22 lokacije, uhićeno je 16 osoba, a za tri osobe se još uvijek traga

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDŽ su u proteklom periodu, pod nadzorom i u suradnji s Županijskom tužiteljstvom Zeničko-dobojske županije , u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža IV”, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” te “Trgovina ljudima”.

Današnjom akcijom izvršeni su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

“Tijekom provođenja operativne akcije ‘Mreža IV’, zadokumentirani su i dostavljeni Tužiteljstvu izvještaji protiv trideset devet osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su im zadokumentirani 662 krivično-pravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tijekom ove višemjesečne istrage. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom zavedene akcije, osobe koje su meta ove akcije su u periodu od lipnja2020. godine do svibnja 2021. godine, na području Zeničko-dobojske županije, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima”, stoji u priopćenju MUP-a ZDŽ, te se nadalje navodi da su  Županijskom tužiteljstvom Zeničko-dobojske županije dostavljeni i izvještaji protiv tri osobe iz Kaknja, koja su također meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Trgovina ljudima”.

“Radi se o C. M., rođen 1995. godine, Š. H., rođena 1989. godine, obe osobe iz Kaknja, i D. R. rođen 1975. godine, iz Ilijaša.”

Tijekom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su lišena slobode na području Kaknja, točnije osobe C. M. i Š. H., dok se za trećim osumnjičenim D. R., intenzivno traga.

Prilikom lišenja slobode i pretresa, oduzeto je putničko motorno vozilo vlasništvo osumnjičenog C. M., mobilni telefoni i određen iznos novca. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom zavedene akcije, navedene osobe su u periodu od kolovoza 2020. godine do aprila 2021. godine, na području ZDŽ i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizirala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje.

U današnjoj akciji lišeni su slobode: K. M., rođen 1982. godine, N. A., rođen 1990. F. D., rođen 1972. godine, R. V., rođen 1993. godine, P. S., rođen 1977. godine, iz Kaknja, S. A, rođen 1984. godine, K. E., rođen 1982. godine, A. V., rođen 1993. godine, G. N., rođen 1993. godine, B. V., rođen 1978. godine, A. J., rođen 1970. godine, T. M., rođen 1988. godine, K. A., rođen 1982. godine, R. E., rođen 1992. godine, C. M., rođen 1995. godine, Š. H., rođena 1989. godine, svi iz Kaknja.

U okviru ove operativne akcije, značajna podrška i pomoć je pružena od strane Federalne uprave policije, čiji su specijalistički timovi bili direktno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja, a ostvarena je i značajna suradnja s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevske županije i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije.

Također je tijekom akcije pružena pomoć i podrška od Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

“Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku”, stoji u priopćenju MUP-a ZDŽ.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!