Uoči subotnjih posljednjih 90 minuta ove sezone u Prvoj HNL još uvijek je otvoreno pitanje tko ide u Europu, a tko ispada iz lige.

Uzbudljiviji rasplet teško da smo mogli i zamislit, a čak šest klubova će u zadnjem kolu “nešto loviti”.

Jedino su bezbrižni prvak Dinamo, doprvak Osijek, šestoplasirani Šibenik i sedmoplasirani Slaven Belupo.

Sve utakmice zadnjeg kola igraju se u subotu, a sastaju se Hajduk – Lokomotiva, Rijeka – Gorica, Osijek – Istra 1961, Slaven Belupo – Varaždin, te Dinamo – Šibenik.

Nakon što je Dinamo u “ludom” finalu Kupa pobijedio Istru 1961 sa 6-3 i tako osvojio dvostruku krunu postalo je jasno kako i četvrto mjesto vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Porazu Istre najviše su se obradovali Gorica, Rijeka i Hajduk jer se ova tri kluba bore za preostala dva “europska mjesta”. Dva su već zauzeli Dinamo i Osijek.

Gorica je trenutačno treća sa 59 bodova, Rijeka na četvrtom mjestu ima bod manje, a Hajduk je peti sa 57 bodova.

Rijeka će u izravnom sudaru protiv Gorice loviti Europu, dok će Hajduk igrati protiv Lokomotive koja se bori za prvoligaški spas.

Gorici je dovoljan i bod, dok će Rijeka biti treća ako pobijedi Goricu. Riječani će zadržat četvrtu poziciju na ljestvici ako zadrže bod prednosti u odnosu na Hajduk. Hajduk više ne može biti treći, a pobjedom protiv Lokomotive sigurno će završiti kao četvrti na ljestvici. Splićani mogu biti četvrti i u slučaju remija, ali tada bi Gorica trebala svladati Rijeku.

Jednako je zanimljivo i na začelju. Uoči posljednjeg kola čak tri kluba mogu ispasti, Varaždin, Istra 1961 i Lokomotiva.

Trenutačno je u najtežoj poziciji Varaždin koji je na začelju sa 28 bodova. Istra 1961 je deveta sa 29, dok Lokomotiva na osmom mjestu ima 30 bodova.

U zadnjem kolu igrat će Slaven Belupo – Varaždin, Hajduk – Lokomotiva, te Osijek – Istra 1961.

Ako Slaven Belupo pobijedi Varaždince, priča je završena – u gradu baroka sljedeće će se sezone igrati drugoligaški nogomet.

Najbliža ostanku je Lokomotiva, no “lokose” očekuje neugodno gostovanje kod Hajduka koji lovi Europu.

U slučaju poraza Lokomotiva će ispasti jedino ako Varaždin pobijedi u Koprovnici, a Istra 1961 ne izgubi u Osijeku. U svim ostalim kombinacijama Lokosi su mirni.

Istra 1961 pobjedom u Gradskom vrtu sigurno ostaje u eliti, a bod ih ostavlja u prvoligaškom društvu ako Hajduk pobijedi Lokomotivu, jer Puljani imaju bolji međusobni skor od Lokomotive.

U slučaju poraza Puljani će ovisit o rezultatu utakmice u Koprivnici.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!