U posljednja 24 sata zabilježeno je 695 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5084. Među njima je 1 416 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 148 pacijenata.

Zaključno s 19. svibnja utrošena je 1 450 169 doza cjepiva. Dosad je 1 109 161 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 341 008 primilo obje doze. Na dan 19. svibnja utrošeno je 43 890 doza cjepiva.

Diljem zemlje nastavlja se cijepljenje, kako bi se ostvario postavljeni cilj – a to je između 50 i 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja. Danas će biti testirane osobe koje su prije tjedan dana sudjelovale na domjenku bez maski.

U varaždinskom rodilištu ponovno je dozvoljena pratnja na porodu, ali rodilja i njezina pratnja trebaju se pridržavati određenih pravila i zadovoljiti neke kriterije, priopćili su u četvrtak iz Opće bolnice Varaždin.

Podaci županijskih stožera:
● U Zagrebačkoj županiji 111 novozaraženih.
● U Osječko-baranjskoj županiji 58 novozaraženih, preminulo 5 osoba.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 23 novozaražena, jedna osoba preminula.
● U Šibensko-kninskoj županiji 9 novozaraženih.
● U Požeško-slavonskoj županiji 8 novozaraženih.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 33 su novooboljele osobe.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 25 novih pozitivnih osoba.
● U Istarskoj županiji 2 su novozaražene osobe.
● U Primorsko-goranskoj županiji 44 su nova slučaja, preminule su 2 osobe.
● U Zadarskoj županiji 24 su novozaražene osobe.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 13 je novih slučajeva, dvije osobe preminule.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 10 je novih slučajeva zaraze. Jedna je osoba umrla.

Europska Komisija danas je potpisala treći ugovor s farmaceutskom tvrtkom Biontech-Pfizer u ime svih država članica čime je rezervirala dodatnih 1,8 milijarda doza cjepiva koje će se isporučiti od kraja 2021 do 2023.g.

EU bi sljedeći bi mjesec mogla ublažiti mjere i potpuno otvoriti granice za sve cijepljene. Uvjet je da su cijepljeni jednim od cjepiva odobrenih u Europskoj uniji. Dogovor su postigli veleposlanici, a odluku još treba potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana. O uvođenju potvrda o zdravstvenom stanju, koje bi vrijedile za građane Unije tijekom prelaska unutarnjih granica, još nije postignut dogovor.

Indija je u srijedu potvrdila 4529 žrtava COVID-a, što je najviši dnevni broj uopće u svijetu od izbijanja pandemije. Južnoazijska država preuzela je taj mračni rekord najviše žrtava u jednom danu od Sjedinjenih Država koje su 12. siječnja potvrdile 4475 umrlih, prema podacima američke Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.

Petar Ljubičić, veleposlanik RH u Indiji, rekao je u emisiji Studio 4 kako su današnje brojke oboljelih od koronavirusa mnogo bolje, njih je negdje oko 270 tisuća te kako je manje od 4 tisuće ljudi preminulo te opisao svoj život u Indiji.

– Svi moraju ostati u svojim kućama. Nama kao diplomatima je dopušteno da dođemo do svojih ureda s diplomatskim tablicama na autima koje koristimo, rekao je i dodao kako su sve to doživjeli i prošle godine koja je za njega bila veliko iskustvo.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!