Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je pravo Izraela na samoobranu ali je rekla kako, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom skupinom Hamasom, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

– Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja, rekla je Angela Merkel na 23. europskom forumu javnog servisa Westdeutsche Rundfunk u Kölnu. Rekla je i kako Europska unija kroz transatlantsku suradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Merkel je kazala kako su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu odgovarajućim kanalima preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju. Još jednom je istaknula pravo Izraela na samoobranu.

– Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoobranu. I ispravno je što se Izrael masivno brani od napada, rekla je njemačka kancelarka, koja je istodobno napala i antisemitske ispade tijekom prosvjeda proteklih dana.

– Kada se prosvjeduje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom prosvjedu nego o Židovima općenito, onda tu nema mjesta za toleriranje, rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas boravi u Izraelu i Palestinskim područjima gdje vodi razgovore s obje strane s ciljem postizanja obustave napada. On je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio regiju od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

– Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih europskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući čimbenik, upozorila je s tim u vezi Merkel.

Izvor:hrt.hr