Na sjednici Vlade, uz redovita izvješća o stanju na potresom stradalim područjima i situaciji s koronavirusom, na dnevnom je redu i izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu te izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike. 

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je prošlog tjedan premašen broj od 1 milijun cijepljenih sugrađana 1. dozom cjepiva protiv koronavirusa i nastavilo se s ubrzanim cijepljenjem.

– Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je  43.890 doza, a time smo došli do broja sugrađana cijepljenih 1. dozom na 1.109.161. Broj sugrađana koji su primili dvije doze je 341.008. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza. Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom. Do 30. lipnja ići ćemo na procijepljenost 50% do 55% punoletnog stanovništa prvom dozom. ovom ćemo dinamikom sigurno postići taj cilj, rekao je Plenković.

Ponovno je pozvao sve građane da se cijepe i zahvalio svio sudionicima u procesu procjepljivanja.

– U tijeku su završni razgovori o zelenoj digitalnoj potvrdi, pa i jutros smo imali konzultacije nekoliko premijera s predsjednikom Europskog vijeća o toj temi koja će biti i na sjednici Europskog vijeća u ponedjeljak i utorak, rekao je premijer.

– Dobili smo potvrdu od Pfizera da će njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti se u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu raditi će se  DNK predložak za cjepivo, što je jako važno. Investicija je vrijedna 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30-ak ljudi. EK je danas klopio ugovor s Pfizerom za dodatnih 900 milijuna doza iduće godine, rekao je Plenković.

O sastanku GSV-a

– Imali smo tri vrlo važne teme. U provedbi Europskog stupa socijalnih prava podsjetili smo da smo očuvali radna mjesta i s te se strane ubrajamo u zemlje koje su se pokazale na visini u ovim kriznim vremenima, sada idemo u fazu kreiranja novih radnih mjesta. Vrlo važna tema je bila i nova regionalna karta potpora, kazao je. Minstrica Tramišak je predstavila bitno povoljnije uvjete za potpore gospodarstvenicima koji će primati potpore od 1. siječnja 2022. po novom modelu. S novom regionalnom kartom potpora imat ćemo rast u potporama s 25% na 50% za panonsku Hrvatsku, isto toliko za regiju sjevera Hrvatske, svih sedam obalnih županija s 25% na 40% i Grad Zagreb s 25% na 35%, rekao je Plenković. Treća tema je zabrana rada nedjeljom, omogućavanja balansa između poslovnog i privatnog, obiteljskog života. Želimo da se limitira rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini, rekao je.

Premijer se osvrnuo se i na jutrošnji sastanak Vijeća obrane .

– Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i Stručnojradnoj skupini koja je radila na projektu nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova. Vijeće je dalo potporu Vladi u dovršetku prcesa nabave višenamjenskog borbenog aviona, što je najvažnija nabava u povijesti Hrvatske vojske. Time postajemo važan akter u sigurnosnom obrambenom smislu i na međunarodnom novou, rekao je Plenković.

Uskoro opširnije…

Kao što je tijekom prošlotjednog posjeta Istri najavio premijer Andrej Plenković, Vlada će osnovati i radnu skupinu za definiranje okvira suradnje s tvrtkom Infobip na području razvoja umjetne inteligencije. Pred Vladom je i nekoliko prijedloga odluka o koncesijama, uz ostalo i o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci.

Također, Vlada treba dati suglasnost i državno jamstvo za zaduženje Hrvatskih autocesta, i to za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke (HPB) za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita njemačke KfW IPEX-Bank, kao i za kredit kod HBOR-a i HPB-a za financiranja izgradnje autoceste A7 Rupa – Rijeka – Žuta Lokva, sektor Križišće – Žuta Lokva.

Suglasnost Vlade i državno jamstvo trebale bi dobiti i Hrvatske ceste za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank, HPB-a; OTP banke, Privredna banka Zagreb i Zagrebačke banke radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u 2021. godini.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!