Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u travnja 2021. godine registrirali su ukupno 298 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je 18 bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 79 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća, saopćeno je iz SIPA-e.  

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, krijumčarenjem oružja, zlouporabom službenog položaja, privrednim kriminalom i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 21 je proslijeđena na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 15 je postupala i SIPA.

U travnju je primljeno 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 76 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505. 

Izvor:pogled.ba