Dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini bilježi znatno poboljšanje svih epidemioloških parametara, a u Federaciji je tjedna incidenca ohrabrujuća, dotle stručnjaci upozoravaju na to da bez aktivne imunizacije nema prekida pandemije.

Nažalost, proces imunizacije u BiH ide puževim koracima, a cjepiva nam i dalje dolaze na kapaljku i većinom od milostinje, a dio je stigao od COVAX programa. To što je BiH na vrhu popisa zemalja s najvišom stopom smrtnosti od koronavirusa.

Više od mjesec dana je prošlo da su iz Federalne vlade obznanili kako će „sljedeći tjedan započeti pregovori za nabavku 500.000 doza kineskog cjepiva ’Sinopharm’”. No, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nema odgovora dokle se došlo s direktnom nabavkom cjepiva, piše Avaz.

Prema njihovim podacima, do sada je cjepljeno nešto više od 70.000 osoba, što je kap u moru, jer, kako objašnjava imunolog svjetskog glasa, prof. dr. Jasenko Karamehić, da bi se stekao kolektivni imunitet, treba cjepiti 70 posto stanovništva.

– Bez cjepiva nema spasa. Nama trebaju četiri do četiri i pol milijuna doza cjepiva kako bismo stekli imunitet. A onda dok se stvori imunitet, jer cjepivo nije lijek koji djeluje odmah, treba i do mjesec i pol. Dakle, s obzirom na to da se cjepiva daju u dvije doze, treba nam četiri do pet mjeseci. Stoga, najblaže rečeno, odnos nadležnih je neodgovoran i neozbiljan – istaknuo je Karamehić.

Stručnjaci širom svijeta navode kako je neminovno da će nas ujesen pogoditi četvrti val epidemije.

– To je normalan proces kod virusa, koji želi mutirati i preživjeti. Virus se brani. I, stoga, najbolje je imati cjepivo – rekao je Karamehić.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ, u kojem su promocijom videospota započeli kampanju imunizacije, također, ne krije razočaranje time što je BiH ovisna o cjepivima COVAX mehanizma i donacijama.

– Kao da smo se pomirili s tim. Evo, dok se nadamo većoj količini cjepiva, istovremeno moramo voditi bitke na prosvjećivanju i dijela medicinskog osoblja i, uopće, populacije, a nemamo dovoljno kadra i radimo 24 sata dnevno kako bismo sve sustigli. Ovo što sada imamo su relativno male doze i brine me to imaju li neki ljudi savjesti. Ako neke institucije ne rade svoj posao i ne služe svrsi, zašto ih ne eliminirati iz proračuna – kazala je dr. Jurić.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!