Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović povijesnim je nazvao svoj današnji posjet Mostaru, gdje se susreo s političkim, kulturnim i vjerskim predstavnicima Srba iz Mostara i doline Neretve.

– Nakon događaja 90-tih godina ovo je povijesni trenutak i prvi sastanak s političkim predstavnicima srpskoga naroda u dolini Neretve. Ovo je prvi zvanični sastanak organa države Srbije s nositeljima političke vlasti mostarskih Srba – kazao je nakon sastanka novinarima Vujadonović, dodajući kako je to svakako napredak, ali ne i dovoljan.

Vujadinović je s predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, Koordinacije Srba Mostar te zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Mostara razgovarao o položaju srpskoga naroda u Mostaru te o kulturnim i obrazovnim projektima koje provode te organizacije, a koje Republika Srbija godinama podržava.

Po riječima zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, ovo je samo jedna od nizu posjeta i načina na koje Srbija podržava srpske zajednice u regiji.

– Osvrnuli smo se i na demografska i politička pitanja, ali svakako podsjetili na kulturno i povijesno blago koje Srbi u Mostaru imaju – kazao je Milivojević.

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća pozdravio je inicijativu HDZ-a BiH za izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje se tiče konstitutivnosti Srba u toj županiji.

– Ostvarivanje jednog takvoga prava poslije toliko borbe srpskoga naroda u županiji gdje je potpuno negiran ustav FBiH, ne bi trebalo biti zadovoljstvo ali meni svakako jeste, jer je to potvrda da se u ovoj državi okrećemo normalnijim životima, uvažavajući i poštujuću raznolikost i pravo svih ostalih te težimo napraviti bolje društvo – komentirao je Milivojević.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović dodao je kako će Srbija uvijek stati iza rješenja koje dogovore predstavnici Srba s predstavnicima drugih naroda u BiH.

– Sve ono što je plod dogovora tri naroda ili političkih subjekata koji danas čine vlast, mi podržavamo. Međutim, ako netko ne zna rješenja za manjinske zajednice i njihov položaj, neka im Srbija posluži kao primjer – poručio je Vujadinović.

Dodao je kako Republika Srbija samo traži poštivanje ustava i zakona onih zemalja u kojima Srbi žive.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!