FK Olimpik napušta Premijer ligu. Potvrđeno je to sa Otoke, a priopćenje sarajevskog kluba prenosimo u cijelosti. 

“Nakon što smo u prethodnom tjednu analizirali sva dešavanja u prethodnom periodu, a potom i uzeli u obzir sve relevantne činjenice o dešavanjima u bh. nogometu, donijeli smo odluku o napuštanju Premijer lige BiH.

Razloga za ovakvu odluku je mnogo. Jednostavno je teško izbrojati sve i odlučiti se koji je veći razlog za ovakav jedan potez.
Sudačke lakrdije na utakmicama, dijeljenje kartona i sankcioniranja na samim utakmicama za potrebe drugih klubova, dosuđeni kazneni udarci, politika u svim porama saveza, dijeljenje saveza na entitetsko odlučivanje, preglasavanja po nacionalnom ključu, način izbora svih komisija, zaštićene sudije koje mogu da se ponašaju kako žele, jer znaju da šta god da urade neće biti kažnjeni, samo su neke od stvari koje su obilježile ovu sezonu.

Prosto je nevjerojatno da se ovakve stvari dešavaju i da se nogomet vratio u period po završetku agresije na BiH, kada su se sudije ponašale po direktivi drugih. Mislili smo da je taj period davno iza nas, ali su čelnici saveza, zajedno sa svojim poslušnicima učinili to da se umjesto priče o napretku, vraćamo u najtamniji period bh. nogometa, a koji je završio suspenzijom saveza i svih njegovih natjecanja i reprezentativnih selekcija.

Svjesni činjenice da ćemo biti sankcionirani od strane organa NFS BiH, ne želimo niti jednim potezom da pravdamo našu odluku. Ne osjećamo potrebu da se pravdamo, nas ste i dovoljno kaznili ne dajući nam priliku da se borimo na terenu za svoje ciljeve. Naša želja je da ovakva naša odluka potakne sve u državi da stave prst na čelo i zapitaju se: Kome i da li uopšte treba postojati ovakvo natjecanje? Zašto NFS BiH niti jednog momenta nije zaštitio klubove i pokušao da im olakša posljedice pandemije koronavirusa? Zašto se savez, koji se navodno brine o svim klubovima, nije pokušao kao naši susjedi pobrinuti na sve načine da olakša klubovima funkcioniranje? Gdje su završili novci iz fondova UEFA koji su dodijeljeni savezu? Kako se biraju tehnički partner”, stoji u priopćenju FK Olimpik.

Olimpik je u preostala dva kola trebao igrati sa FK Krupa i FK Sarajevo, no ti susreti neće biti odigrani.

Izvor:pogled.ba