Gost Federacije danas bio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Kaže da u državnom zatvoru, koji je sagrađen prije godinu dana, boravi 301 zatvorenik i pritvorenik.

“Taj broj se iz dana u dan mijenja.Mogu reći da je zatvor napravljen prema najsuvremenijim standardima i imamo po jednog zatvorenika u svakoj ćeliji.”

Kako navodi, maksimalno su se pridržavali epidemioloških mjera.

“Morali smo obustaviti sve posjete, osim onih koje su bile nužne. Osobno sam prije mjesec dana poslao entitetskim ministarstvima zdravstva jednu inicijativu da se djelatnici Ministarstva pravde, samim tim i zatvora, Suda BiH, Tužiteljstva i VSTS-a, cijepe.”

O Pravilniku o klasifikaciji i reklasifikaciji zatvorenika ističe da je to dio kućnog reda i sve ono što je potrebno kako bi život zatvorenika bio što normalniji.

Grubeša kaže da imaju kontinuirane sastanke sa Sattlerom, ali i drugim dužnosnicima Europske komisije.

“Ono što mogu reći je da od 14 prioriteta, ona dva ključna zakona čiji su nositelj Ministarstvo pravde, to je Zakon o sukobu interesa i Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o VSTS-u. Ovaj drugi smo poslali na Vijeće ministara, dobili smo mišljenje Venecijanske komisije i nadam se da će on biti vrlo brzo razmatran na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara. Kad govorimo o Zakonu o sukobu interesa, on je poslan Venecijanskoj komisiji.”

Pojašnjava da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u konkretno tiče imovinskih kartona sudaca i tužitelja i samih članova VSTS-a.

“On jasno govori o integritetu i jedinica za integritet unutar VSTS-a, njeno uspostavljanje, njena funkcionalnost. Radna grupa koju je sastavilo Ministarstvo pravde radi na cjelovitoj izmjeni Zakona o VSTS-u.”

Na pitanje da li je počela reforma pravosuđa u BiH ministar odgovara: “Ono što EU, ali i javnost BiH traže od nas je na reformi sektora pravde krenula 2003. godine kada je EU svojim autoritetom formirala institucije na državnom nivou po pitanju pravosuđa i tada je nastao VSTS. Od tada kontinuirano traje proces reforme pravosuđa. Moramo reći da je pravosuđe jedan tromi organizam, on se vrlo sporo mijenja i moramo biti vrlo pažljivi kako bi dobili pravosuđe što sličnije europskom.”

O suradnji s VSTS-om kaže da je odlična.

Navodi da se mora unaprijediti zakonska regulativa i svi nedostaci se moraju unaprjeđivati.

“Tu je, prije svega cjeloviti zakon o VSTS-u, te drugostupanjski Sud BiH. Smatram da je i u Tužiteljstvu vrlo bitna reforma. Moramo raditi na harmonizaciji zakona i ujednačavati sudski praksu.”

Kada je riječ o Zakonu o zabrani negiranja genocida Grubeša ističe da od Ministarstva pravde nitko nije tražio da bude uključeno u radnu grupu, te nema pojedinosti vezane za izradu navedenog zakona.

Navodi da je prije 4 godine inicirao izmjene bilateralnog Sporazuma s Republikom Hrvatskom, ali da tada nisu naišli na pozitivan odgovor.

“Ključno je da postoji politička volja i s jedne i s druge strane da idemo u izmjene. Naravno da ćemo formirati eksperte s obje strane kako bi mogli usuglasiti sporazume i kako bi dobili onaj najbolji proces koji zaslužuju i jedna i druga zemlja.”

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!