Nakon 11 dana ratovanja, u Pojasu Gaze u ranim jutarnjim satima, na snagu je stupio prekid vatre. Izrael i Hamas, uz posredovanje Egipta, postigli su dogovor o primirju.

Tisuće ljudi u Gazi i na palestinskim područjima izašle su na ulice slaveći prekid sukoba.

– Ovo je oslobođenje, pobijedili smo Židove, slomili smo njihov ponos, izjavio je Mohammed Al-Attar, stanovnik Beit Lahiya.

Za one čije kuće nisu razrušene ovo je zaista bio trenutak radosti.

– Vjerujte mi da ne želim samo slaviti. Želimo se vratiti kući, kaže Salwa Batrawi, stanovnik Beit Lahiya.

S druge strane granice mnogo mirnije. Pomiješani osjećaj, radost zbog prekida vatre i strah hoće li potrajati.

– Ovo je dobro iz humanitarnih razloga kako bi civili s obje strane došli k sebi. Sumnjam da će potrajati. Mislim da Izrael nije postigao mnogo, komentira stanovnik tel Aviva Tzvika Geft.

Obje sukobljene strane, Hamas i Izrael, prekid vatre proglasile su svojom pobjedom. I dok se izraelski premijer još nije obratio javnosti, iz Hamasa su poslali poruku.

– Istina je da bitka danas završava, ali Netanyahu i cijeli svijet trebaju znati da su naše ruke na okidaču… I poručujemo Netanyahuu i njegovoj vojsci, ako se vratite, i mi ćemo se vratiti, rekao je Ezzat El-Reshiq (Hamas).

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje i obećao da će SAD uz pomoć UN-a dostaviti stanovnicima Gaze humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

– Učinit ćemo to u suradnji s palestinskom vlašću, a ne s Hamasom, na način koji Hamasu ne dopušta da jednostavno obnovi svoj vojni arsenal, poručio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zahvalio je Egiptu i Kataru koji su pomogli da se postigne prekid vatre.

– Naglašavam da izraelski i palestinski čelnici snose odgovornost ne samo za povratak mira nego i za ozbiljan dijalog u rješavanju temeljnih uzroka sukoba, rekao je.

U 11-dnevnim sukobima poginulo je više od 240 ljudi, među njima i 60-ak djece.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!