Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne organizira  u srijedu, 26. svibnja 2021. u Mostaru, Književnu tribinu u sklopu 58. Šimićevih susreta 2021.

PROGRAM:  U 10,50 sati – polaganje cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića u Mostaru uz Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću.
Sudjeluju: Klub studenata hrvatskog jezika i književnosti „Franjo Milićević“: Valerija Bago, Anita Ivanković i Ivan Dugandžić;
Učenici Osnovne škole Antun Branko Šimić.

U 11,30 sati– Mala dvorana u HDHS Kosače predstavljanje književnog stvaralaštva Jose Živkovića, dobitnika Šimićeve nagrade 2019.
Sudjeluju: Tina Laco, Ivan Sivrić i Joso Živković. 
Voditelj tribine je Ivan Baković.


Joso Živković – Soja (1960. godine  Kostrč, općina Orašje) školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Radio je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu odakle se vraća u zavičaj u predvečerje Domovinskog rata 1990. godine u koji se aktivno uključuje te je dvaput ranjavan. Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što će se osjetno primijetiti u njegovom pjesničkom stvaralaštvu. Objavljivao je u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik.

Više puta je nagrađivan a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu „Tuga auslendera“ te Godišnju nagradu DHK HB Antun Branko Šimić (2019.).
Uz poetsko stvaralaštvo bavi se slikarstvom. Nastupao je na zajedničkim izložbama u Vinkovcima i Orašju, a samostalne izložbe imao je u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Član je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Objavljena djela:
Koraci u sjeni (pjesme), samostalna naklada, Sarajevo, 1988.
Čekati dugu (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 1994.
Gorka čaša (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 1997.
Nenaviklost duše (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 2003.
Tišina raspadanja (pjesme), Naklada DHK HB, Mostar, 2015.
Tragom pokorenih želja (pjesme) Naklada DHK HB, 2019.i
Rast do dna- Izabrane pjesme, Matica Hrvatska, Zagreb, 2021.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!