USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana (1980., 1972., 1973., 1986., 1987., 1984., 1980., 1970., 1968., 1984., 1986.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora.

“Osnovano se sumnja da su se I. i II. okr., u razdoblju od 15. rujna 2020. do 19. svibnja 2021., na području Zagreba i više županija u Hrvatskoj, dogovorili da će u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi financirati kupovinu većih količina sitno rezanog duhana i cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske na ilegalnom tržištu Bosne i Hercegovine i Hrvatske te ih dovoziti, skladištiti i dalje prodavati na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Radi realizacije dogovora I. i II. okr. su u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike”, priopćio je USKOK.

“Sukladno dogovoru, III. okr. je za njihove potrebe iz BiH nabavljao veće količine cigareta, VIII. okr. je tako nabavljene cigarete prevozio preko državne granice u Hrvatsku i predavao ih njima, a V. do VII. okr. su na zagrebačkom području za njihove potrebe nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta za čiji su prijevoz I. i II. okr. angažirali IX. i X. okr. ili bi ih ponekad sami prevozili, dok su IV. i XI. okr. kupljene cigarete i sitno rezani duhan zajedno s njima skladištili, pakirali, nudili na prodaju i primali narudžbe od kupaca, te su ih isporučivali kupcima. Cigarete i veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske okrivljenici su kupili u najmanje 17 navrata, dok su u najmanje tri navrata kupili i na područje Hrvatske prokrijumčarili cigarete bez odgovarajućih markica, sveukupno najmanje 10.049,52 kilograma sitno rezanog duhana te najmanje 5300 šteka cigareta. Od toga su najmanje 4800 kilograma sitno rezanog duhana, 4800 šteka cigareta i 9600 paketića duhana prodali na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.349.375,00 kuna koju su međusobno podijelili. Pritom su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 9.068.547,20 kuna.

Također, 20. listopada 2020. godine, nakon što je II. okr. u ime zasad nepoznate osobe dogovorio s III. okr. kupnju veće količine cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine, za čiji su prijevoz angažirali VIII. okr., policijski službenici PU zadarske zaustavili su osobno vozilo u kojem su pronašli navedene cigarete i oduzeli ih”, opisao je USKOK.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!