Neugodan zadah iz usta može predstavljati mnogo veći problem od samo neugode u komunikaciji s drugim ljudima te može ukazivati na želučane ili druge zdravstvene probleme.

Svježi dah najlakše se postiže pravilnom higijenom zuba i usne šupljine koju mnogi zapravo ne rade kako treba. Istraživanja pokazuju da gotovo jedna od četiri osobe ima lošu oralnu higijenu te zbog toga i problema sa zubima ili desnima. Najčešći uzrok lošeg zadaha nalazi se u ustima i lošim životnim navikama, piše N1info.

Korisni savjeti za svjež dah

Da bi se riješili neugodnog zadaha potrebno je popraviti uzrok problema. Osim što uzrok lošeg zadaha može biti u zdravstvenom problemu, utjecaj može imati prehrana te neke životne navike. U nastavku donosimo par korisnih savjeta za svježi dah.

1. Provjerite zdravstvene probleme

Na loš zadah mogu utjecati bolesti zuba poput cista na zubnom mesu, karijesa, a čak i kamenac. Pojaviti se može i fistula na zubnom mesu, ali i upala koja može izazvati loš zadah. Savjet za svježi dah bi bilo da se obratite svom stomatologu i provjerite zdravlje zuba.

Osim dentalnih poteškoća, loš zadah može nastati i zbog gastroenteroloških problema poput vraćanja kiseline, refluksa, GERB-a ili gastritisa. Povrat kiseline u jednjak može izazvati nagrizanje sluznice što omogućava lakše nakupljanje bakterija koje onda mogu izazvati loš zadah.

Problemi sa sinusima poput cista u sinusima ili sinusitisa mogu izazvati neugodan zadah. Ovo se događa zbog nakupljanja sluzi koja sadrži viruse ili bakterije, a koji dužim ostajanjem u sluznici počinju stvarati miris. Koristan savjet za svjež dah kod problema sa sinusima je korištenje prirodnih načina za odčepljivanje nosa i izbacivanja sluzi.

2. Pravilna oralna higijena

Iako mnogi smatraju da je samo pranje zubi dovoljno da se održi dobra oralna higijena, prevarili biste se. Manje je poznato da se pranje zubi treba odvijati barem tri puta dnevno, ali barem oko pola sata nakon konzumiranja hrane. Preporučuje se čak i prati zube ujutro, prije jela, kako biste se odmah riješili nakupljenih bakterija preko noći.

Uz pranje zubi četkicom potrebno je prati i četkati jezik, koristiti konac za zube i usnu vodicu. Tek korištenjem svih tih koraka se postiže dobra oralna higijena. Za zadah je posebno zaslužan jezik. Ukoliko zbog zdravstvenih problema ili pušenja cigareta osjećate naslage na jeziku koje se pojavljuju nakon pranja jezika, možete ga četkati ili guliti posebnim alatima.

Dobar savjet za svježi dah je i pranje usne šupljine usnom vodicom te oralnim tušem dva puta tjedno. Smatra se kako je ovo jedan od boljih suvremenih načina za održavanje dobre higijene zuba.

Također, vrlo je važno mijenjati četkicu za zube čim se ona istroši umjesto da koristite staru na kojoj se nakupljaju bakterije.

3. Prestanite pušiti

Cigarete su jedan od najvećih neprijatelja dobrog zadaha. Osim razne hrane poput luka, sira i crvenog mesa koja može izazvati loš dah, cigarete to čine vrlo brzo. Izbjegavajte pušenje cigareta jer osim što se dio kemijskih supstanci i toksina zadržava na jeziku pa tako stvaraju loš zadah, dim koji ulazi u krvotok i pluća je smrdljiv dok izlazi.

4. Održavajte usta vlažnima

Da bi ste održavali vlažnost usne šupljine prestanite pušiti i pijte mnogo vode – ne sokova bogatih šećerom ili kavu. Voda će pomoći u ispiranju bakterija, ali i održavati vlažnost usne šupljine. Osim vode možete i žvakati kaugume koje će poticati stvaranje sline i tako smanjivati mogućnost lošeg zadaha. Najbolja opcija kod žvakaćih guma su one bez šećera.

Ukoliko patite od zdravstvenog problema suhih usta, liječnik vam može propisati oralne lijekove za poticanje protoka sline.

Prirodni načini za svježi dah

Osim izbjegavanja određene hrane, cigareta i kave, postoje i prirodni sastojci koji mogu dugoročno poboljšati loš zadah. Koristan savjet za svjež dah je konzumiranje domaćeg čaja od mente, žvakanje svježeg lisnatog povrća, jabuka, đumbira i slično..

Zeleno lisnato povrće ima sposobnost uništavanja mikroba u ustima te tako štiti od bakterija i pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha. Osim toga, klorofil iz zelenog povrća zaslužan je za uklanjanje toksina u probavnom sustavu. Među dobrim zelenim biljem koje možete ili žvakati svježe, piti u čajevima ili stavljati u smoothieje su peršin, korijander, menta i ružmarin.

Jabuke, celer i drugo hrskavo voće i povrće pomaže u tome da se u ustima stvara više sline. Dobar savjet za svježi dah je grickati ih svježe barem jednom dnevno. Đumbir, koji će rijetko tko moći možete grickati zbog njegova ljutog okusa, možete pripremati kao čaj ili ga piti svježeg u vodi s limunom.

Zeleni čaj je poznati saveznik protiv neugodnog zadaha zbog flavonoida koje sadrži. Iz tog razloga je zeleni čaj bolja opcija nego kava koja će poticati stvaranje kiseline i tako činiti dah gorim.

Za kraj nikako ne zaboravite vodu. Konzumiranje tekućine važno je za zdravlje cijelog organizma, a posebice za dobar zadah iz usta.

/HMS/

error: Content is protected !!