Kompanija Telemach BH, po prepoznavanju jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je uznemirio javnost, hitno je uputila zahtjev Odjelu za ratne zločine u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu s pitanjem vodi li se protiv jednog od zaposlenih istraga o ratnim zločinima.

Ratni snimak

Podsjetimo, ratni snimak iz Sarajeva, objavljen 10. maja na YouTube kanalu reportera Philippe Buffona, na kojem snajperisti s položaja Vojske Republike Srpske u sarajevskom naselju Nedžarićii pucaju na stanovnike Alipašinog Polja, zgrozio je javnost.

https://www.youtube.com/watch?v=WuEwOL-KgvQ&t=1s

Jedna od tih osoba je identificirana kao zaposlenik Telemacha, piše “Avaz”.

– Kompanija Telemach BH ne zapošljava ljude koji su činili krivična djela ili koji su počinili ratni zločin, ali nadležne pravosudne institucije su jedine koje imaju ovlaštenje da se bave istražnim radnjama i pokreću krivične postupke, naveli su iz ove tvrtke.

Ističu da će Telemach BH kao kompanija koja poštuje zakone Bosne i Hercegovine postupiti po odlukama nadležnih pravosudnih institucija.

Uznemirenje javnosti

– Telemach BH ne može pokretati istrage, to mogu raditi samo nadležne institucije, ali smo zbog uznemirenja javnosti, kao i zaposlenih u samoj kompaniji, donijeli smo odluku o suspenziji zaposlenog, dok pravosudni organi BiH ne utvrde činjenice i donesu odluku. Telemach je kompanija svih građana Bosne i Hercegovine u kojoj se ne gleda ni vjera ni nacija i ponosni smo na multietničnost u našoj kompaniji. Jedino mjerilo za rad u Telemach BH su profesionalnost i poslovna etika – stoji u priopćenju.

/HMS/

error: Content is protected !!