Slovenski Institut za javno zdravlje u suradnji s belgijskim zdravstvenim vlastima (NIJZ) vodi istragu o tragičnoj smrti mlade supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu, koja je nakon cijepljenja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Žena “mlađa od 40 godina” bila je prije desetak dana cijepljena cjepivom protiv covida-19 proizvođača Johnson & Johnson, koje se daje u jednoj dozi, a prve je teškoće osjetila nakon nekoliko dana.

Kako prenosi Slovenska televizija, najprije se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod liječnika joj je dijagnosticirana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici.


Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) pokrenuo je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s cijepljenjem, odnosno mogućim negativnim nuspojavama cjepiva. To sada istražuje stručno povjerenstvo pri ministarstvu zdravstva, u kojemu ističu da će za prosudbu slučaja biti važne sve informacije koje će dobiti od belgijskih zdravstvenih vlasti.


Cjepivo Johnson & Johnson je, jednako kao i ono proizvođača AstraZenece, vektorsko cjepivo, a utvrđeno je da u izuzetno rijetkim slučajevima mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

To je potvrdila i Europska agencija za lijekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.

EMA je prije mjesec dana objavila da je omjer koristi i rizika cjepiva proizvođača Johnson & Johnson i dalje pozitivan premda postoji moguća povezanost s vrlo rijetkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon cijepljenja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!