Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović susreo se danas s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom. 

Dužnosnici su prije zajedničkog sudjelovanja na komemoraciji i obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda na Radimlji kod Stoca, komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. 

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnim nužnim reformskim procesima u BiH, istaknuto je.

Sukladno potpisanom Mostarskom sporazumu, moraju se napraviti određene izmjene i u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu uz ograničene izmjena Ustava, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje sada imamo u BiH, naglašeno je.

Također, dužnosnici su se složili kako je implementacija Mostarskog sporazuma u cjelini, ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, od čije će implementacije ovisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Dužnosnici su se osvrnuli i na trenutna politička događanja na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskog sukoba, koja netko svjesno, u određenoj mjeri i zlonamjerno, želi prenijeti na prostor Bosne i Hercegovine. Na sastanku je istaknut jasan i precizan stav. Izrael ima apsolutno pravo oduprijeti se napadima od strane Hamasa, koji svojim djelovanjem ugrožava ne samo prostor Bliskog istoka, nego predstavlja i globalnu prijetnju. Mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i konačnog političkog rješenja i osiguranju trajnog mira. U ovome trenutku, pokazuje se volja s obje strane da se okončaju nemiri i nadamo se da će diplomatske aktivnosti imati rezultat na zadovoljstvo i izraelskog i palestinskog naroda, zaključili su dr. Čović i ministar Grlić Radman.

Na današnji dan obilježava se 29. obljetnica od primitka Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, te je predsjednik Čović čestitao ministru Grlić Radmanu ovu značajnu obljetnicu. 

IZVOR:POGLED.BA

error: Content is protected !!