Vrijedni radnici, koji uz pomoć suvremene mehanizacije pripremaju tlo za sadnju poljoprivrednih kultura, prizor su koji se može vidjeti na nizu lokacija u Hercegovini, od Mostara, preko Širokog Brijega, pa do Ljubuškoga, a koji pak unosi prijeko potrebni optimizma i najavljuje promjene u odnosu prema poljoprivrednoj proizvodnji. Hercegovačka kraška polja ovoga će ljeta biti “dom” za čak 2 milijuna sadnica rajčice i rog paprike, a proces sadnje, koji je počeo ovih dana, nagovještava dobru sezonu, još jednu u nizu koja će ponovno dokazati koliki potencijal leži u ovdašnjim ljudima, kao i zemlji, koji trebaju mali poticaj kako bi kapacitete digli na višu razinu, piše Večernji list BiH.  

Očekivanja od sezone

Rajčice i paprike namijenjene su za industrijsku proizvodnju u sklopu zajedničkog rada mostarske Marinade i Podravke iz RH, koja vrši otkup, a prema prvim prognozama, ukupni urod obaju kultura mogao bi biti veći od tri tisuće tona. Vodeći se načelima čiste, ekološke proizvodnje, zasađen je veliki broj sadnica rajčice namijenjenih za ovogodišnju proizvodnju na području Ljubuškoga, Mostara i Širokog Brijega, a kompletan urod otkupit će, kao i posljednjih godina, Podravka, što znači kako će se proizvodi s hercegovačkih polja ponovno naći na policama diljem Europske unije. Mag. agr. Antonio Ćorić, voditelj razvoja poljoprivrede u Marinadi, koji je u stalnom kontaktu i suradnji sa stručnjacima iz Sektora razvoja poljoprivrede Podravke, ističe kako očekuju prinos od oko 2,5 kg rajčice po presadnici, što će biti oko dvije i pol tisuće tona rajčice ove godine, te prinos od oko 0,7 kg paprike po presadnici, što će biti oko šest stotina tona paprike ove godine. Ovisno o vremenskim uvjetima, ta proizvodnja može biti i nešto veća ili nešto manja, kaže on te dodaje kako je rajčica posađena na površini od oko 34 hektara, a paprika na površini od 21 hektara. U kontekstu lokacija na kojima se vrši proces sadnje, najveći broj sadnica rast će u okolici Mostara i Širokog Brijega, na Mostarskom blatu i u Rodoču, ali također i na području Ljubuškoga. Optimizam za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i revitalizaciju ogromnih potencijala koji postoje u hercegovačkim kraškim poljima, dodatno pojačava i činjenice da je ove godine dvostruko veći broj posađenih presadnica nego prethodne.

– Navodnjavanje vršimo kroz suvremeni sustav “kap po kap”, a gnojidbu vodotopljivim gnojivima kroz sustav fertirigacije. Berbu rajčica očekujemo početkom kolovoza, a paprika sredinom rujna – ističe Ćorić.

Strateški ciljevi

Podravka i njezin poslovni partner u BiH Marinada započeli su prije tri godine realizaciju projekta pokretanja organizirane poljoprivredne proizvodnje industrijske rajčice i rog paprike okupljajući oko sebe veliki broj poljoprivrednih kooperanata, braniteljskih zadruga i OPG-ova s konačnim ciljem ostanka ljudi na ovim područjima. Trenutačno je u tijeku izgradnja tvornice za preradu voća i povrća u Mostaru koja će proizvoditi Podravkine gotove proizvode i poluproizvode, a Podravka će ih, kao i sirove proizvode, sve otkupiti. Krenulo se s pokusima 2018., a već 2019. i 2020. proizvodnja rajčice i paprike iznosila je više od 1800 tona, što je Podravka sve otkupila.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!