Uoči subotnjih posljednjih 90 minuta ove sezone u Prvoj HNL još uvijek je otvoreno pitanje tko ide u Europu, a tko ispada iz lige. Uzbudljiviji rasplet teško da smo mogli i zamisliti, a čak šest klubova će u zadnjem kolu “nešto loviti”. Hajduk bi drugi put u povijesti HNL-a mogao ostati bez Europe, a Rijeka prvi put nakon devet godina.

Sve utakmice zadnjeg kola igraju se u subotu od 17 sati, a sastaju se Hajduk – Lokomotiva, Rijeka – Gorica, Osijek – Istra 1961, Slaven Belupo – Varaždin, te jedini dvoboj u kasnijem terminu Dinamo – Šibenik.

Nakon što je Dinamo u “ludom” finalu Kupa pobijedio Istru 1961 sa 6-3 i tako osvojio dvostruku krunu postalo je jasno kako i četvrto mjesto vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Porazu Istre najviše su se obradovali Gorica, Rijeka i Hajduk jer se ova tri kluba sad bore za preostala dva europska mjesta. Dva su već zauzeli Dinamo i Osijek.

Gorica je trenutačno treća sa 59 bodova, Rijeka je na četvrtom mjestu ima bod manje, a Hajduk je peti s 57 bodova.

Rijeka će u izravnom sudaru protiv Gorice loviti Europu, dok će Hajduk igrati protiv Lokomotive koja se bori za prvoligaški spas. U slučaju nepovoljnog raspleta Splićani bi drugi put u povijesti HNL-a mogli ostati bez plasmana u Europu.

Kakav rasplet vodi dalje Goricu, Rijeku i Hajduk?

Osim drugoplasiranog Osijeka, još dva mjesta, treće i četvrto, vode u UEFA-inu Konferencijsku ligu.

Goričani su još prije dva mjeseca smatrani sigurnim putnicima, no u zadnjih 12 kola osvojili su samo 13 bodova i sad im je sve upitno

Rijeka pak osvaja treće mjesto pobjedom protiv Gorice. Ako remizira, mora računati na Lokomotivu, koja bi pomogla Tomićevoj momčadi osvajanjem barem boda na Poljudu. Ako bi Riječani izgubili od Gorice, a Hajduk pobijedio Lokose, bez Europe nakon devet godina ostaje sastav s Rujevice.

Hajduk sigurno ne može na treće mjesto ni s pobjedom, jer uz bilo kakav rasplet na Rujevici ili Rijeka ili Gorica ostat će ispred, makar i zbog međusobnog omjera i gol-razlike. Ako pobijedi Lokomotivu sigurno je četvrti, a može to biti i uz remi, no tada Gorica mora pobijediti Rijeku. Ako ne uspiju, Splićani bi prvi put nakon 2006. ostali bez europskih kupova.


Varaždin bi mogao u gostima pobijediti Slaven Belupo i svejedno ispasti iz prve lige. To bi se dogodilo ako Iastra 1961 iznenadi Osijek, a Lokomotiva uzme barem bod Hajduku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!