Njemačka je uklonila Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja i uvrstila u rizične. Tako za hrvatske državljane koji nemaju stalan boravak u toj zemlji više neće biti obvezna dvotjedna karantena. 

Odluka bi trebala stupiti na snagu već u nedjelju. 

Dobra je to vijest i za hrvatski turizam jer su Nijemci uvjerljivo naši najbrojniji turisti i ohrabruje da ta zemlja napokon ublažava epidemiološke mjere. U Berlinu je ukinut policijski sat, regije postupno otvaraju lokale i trgovine, no restorane tek drugog lipnja.

– Pozitivno se raspoloženje vraća, no moramo biti oprezni da ne bi bilo previše socijalnih kontakata. Hoćemo li imati dobro ljeto, znat ćemo tek za mjesec dana, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Sve ovisi o tome kojom će se brzinom cijepiti stanovništvo i o uvođenju COVID putovnica.

– Trenutno je trećina njemačkog stanovništva primila svoje prvo cjepivo, a otprilike jedna od 10 osoba potpuno je cijepljena, rekao je Lothar Wieler, direktor Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch”.

Njemački turoperator je optimističan jer su u travnju udvostručili rezervacije. I Lufthansa polako oživljava aviolinije, iako je tvrtka opterećena rekordnim gubicima.

Vodeći njemački avioprijevoznik aktivirao je osam međunarodnih linija na pet hrvatskih zračnih luka. Nakon tri desetljeća i nizozemski KLM uspostavlja liniju Amsterdam-Dubrovnik, koji se od srpnja povezuje i s New Yorkom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!