Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjoj Luci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 29 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru uslijed nedostatka kisika koji nije mogao biti dopremljen zbog ratnih događanja.

Cvijeće su položili roditelji 12 beba, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Cvijeće na spomen-obilježje “Život” posvećen banjalučkim bebama položila je i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

“Institucije Republike Srpske ne smiju zaboraviti jednu ovako tešku tragediju koja je obiteljska, ali ovo je i tragedija Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da je smrt banjalučkih beba namjerno izazvana od svjetskih moćnika, te da se o tome nikada ne smije prestati govoriti.

“Ovo nije rezultat nekih teških bitaka, već odluke koja je trebalo da bude donesena, a nije, kako bi bilo humano očekivati u teškim ratnim vremenima”, kaže Cvijanovićeva.

Cvijanović je podsjetila da je među stradalim bebama bilo djece koja pripadaju obiteljima različitih nacionalnosti, što dovoljno govori.

Prva beba umrla je 22. svibnja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. lipnja iste godine u Banjoj Luci je umrlo 12 beba koje su postale i simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobaš bitku za život izgubila je s 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kisika ostavio je posljedice za cijeli život.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!