Hitna pomoć Sarajevske županije objavila je kako je združenom akcijom s vatrogascima i policijom spašen život mladića koji je sinoć kasno, u besvjesnom stanju, plutao Miljackom na području Otoke. Pretpostavlja se da je riječ o migrantu.

Kako su naveli iz Hitne, u 22:56 minuta primljen je poziv da u koritu rijeke Miljacke, na području Otoke, pluta tijelo muške osobe.

Ekipa kardiomobila Hitne pomoći Sarajevo na mjesto nesreće došla je za dva minuta, gdje se potvrđuje točnost poziva, a prema izjavama prisutnih, unesrećeni je bio u vodi unazad 15 minuta.

“U združenoj i dobro koordiniranoj akciji s pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade i pripadnika MUP-a SŽ, za kratko vrijeme unesrećeni je izvučen na obalu. Pacijent je bez svijesti, pulsa i disanja zbog čega ekipa odmah započinje s oživljavanjem. Iako je srčani zastoj trajao duže od 10 minuta, iako je prije započinjanja reanimacije na ekg-u bila asistolija (ravna linija), pothlađenost unesrećenog, vješte ruke, educiranost i opremljenost naše ekipe kroz provođenje naprednih mjera održavanja života urodile su plodom”, objavili su iz Hitne pomoći.

Kako su dodali, na obali Miljacke, srce mladića ponovo je zakucalo.

“U tijeku stabilizacije vitalnih parametara uradi se 12-kanalni ekg na kojem se očita normalan srčani ritam frekvence 70/minuti, zasićenost kiseonikom 84%, a nakon provedene endotrahealne intubacije pacijent se u kardiomobilu Hitne pomoći priključuje na respirator. U 23 sata i 38 minuta, pacijenta sa stabilnim vitalnim parametrima predajemo osoblju KCUS-KUMa na daljnju dijagnostiku i tretman”, naveli su iz Hitne.

Zahvalili su se ekipama koje su sudjelovale u akciji spašavanja i oživljavanja.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!