Nastavlja padati broj zaraženih – imamo 518 novih slučajeva, 37 posto manje u odnosu na prošlu subotu. Od ukupnog broja testiranih, 8 posto bilo je pozitivno na koronavirus. Preminulo je, nažalost, još 27 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353 735 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 7883 preminule, ukupno se oporavila 341 491 osoba od toga 763 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 15 804 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 965 385 osoba, od toga 6 497 u posljednja 24 sata.

Ohrabruje i napredak kampanje cijepljenja – više od milijun i 150 tisuća primilo je najmanje jednu dozu, a potpuno je cijepljeno gotovo 400 tisuća.

Zaključno s 21. svibnja utrošeno je 1 549 368 doza cjepiva. Dosad je 1 157 655 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 391 713 primilo obje doze. Na dan 21. svibnja utrošene su 42 015 doze cjepiva.

Kampanja cjepljenja nastavlja se i ovoga vikenda. U zagrebačkoj županiji na devet posebno organiziranih lokacija danas će se cijepiti više od 11 tisuća osoba. 

Plenković o popuštanju mjera: Epidemiološku situaciju ćemo raspraviti ovaj tjedan

Upitan može li popuštanje epidemioloških mjera nastupiti ranije, odnosno 27. svibnja kako to traže ugostitelji, premijer Andrej Plenković rekao je danas kako ne zna za konkretno pitanje, ali će epidemiološku situaciju raspraviti ovaj tjedan.

– Brojke su jako, jako dobre. U odnosu na tjedan prije imamo manje zaraženih, broj procijepljenih je sve veći, a time su ljudi zaštićeni od najgorih posljedica. Moramo donositi odluke koje će održati ovaj dobar trend i koje neće ni na koji način ugroziti turističku sezonu, istaknuo je.

COVID putovnice od 1. srpnja

Od 1. srpnja zemlje Europske unije mogu početi uvoditi digitalne potvrde. Takozvana COVID putovnica imat će QR kod koji sadržava podatake o tome je li osoba cijepljena, testirana ili ima imunitet jer je preboljela bolest. Potvrda će napokon omogućiti prekogranična putovanja unutar Unije – bez zaštitnih mjera poput samoizolacije i obveznog testiranja na granici.

Svaka od tih potvrda bit će besplatna i građani Europske unije moći će je dobiti u digitalnom obliku, na mobitelu ili na papiru. Kad je riječ o cijeni testiranja na koronavirus, Komisija će izdvojiti 100 milijuna eura za pomoć državama članicama kako bi ti testovi građanima postali cjenovno prihvatljivi, izjavio je Didier Reynders, povjerenik EK za pravosuđe.

Prvo masovno cijepljenje studenata 

Danas je u Spaladium Areni organizirano prvo masovno cijepljenje studenata. Odaziv je van svih očekivanja. “Mi smo prvi u Hrvatskoj koji danas cijepe studente. Danas će se cijepiti njih oko 3 tisuće”, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Zagrebačka županija: Masovno cijepljenje Pfizerom

U Zagrebačkoj županiji nastavljen je novi, peti krug masovnog cijepljenja na čak devet punktova. Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo te županije rekao je za Dnevnik u podne HTV-a kako danas u devet gradova cijepe Pfizerovim cjepivom 11 400 građana.

Punktovi cijepljenja su:

Dugo Selo – Gradska sportska dvorana Dugo Selo, Đure Dubenika 2;

Ivanić-Grad – Sportska dvorana Žeravinec, Ul. Milke Trnine 15;

Jastrebarsko – Sportska dvorana OŠ Ljubo Babić, Ante i Davida Starčevića 16;

Samobor – Sportska dvorana Samobor, Andrije Hebranga 26a;

Sveta Nedelja – Društveni dom Mala Gorica, A. Šenoe 34, Mala Gorica Sv. Nedelja

Sveti Ivan Zelina – Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina, Vatrogasna ulica 3;

Velika Gorica – Srednja strukovna škola Velika Gorica, Ul. kralja Stjepana Tomaševića 21;

Vrbovec – Sportska dvorana OŠ Marije Jurić Zagorke, Brdo 12a, Vrbovec

Zaprešić – Vršilnica, Novi dvori, Aleja Đure Jelačića 1, Zaprešić

Na sva četiri punkta za masovno cijepljenje Grada Zagreba cijepljenje je organizirano od 7.30 do 13.30 sati.

U Opatiji je otvoren novi punkt za masovno cijepljenje građana. Tako je danas prvu dozu Pfizerova cjepiva primilo malo manje od tisuću stanovnika Opatije i okolice. Naglasak je i dalje na cijepljenju starijih osoba i kroničnih bolesnika, no na ovom punktu moći će se cijepiti i ostale kategorije stanovništva, među ostalim i turistički djelatnici. Danas je u Opatiji cijepio i ministar Vili Beroš

Na punktu za cijepljenje u Karlovcu drugu je dozu Pfizerova cjepiva primilo više od 500 Karlovčana. Inače, do sada je u Karlovačkoj županiji jednom dozom cijepljeno oko 45 tisuća građana, odnosno oko 30 posto. Drugu dozu primilo je 10 posto građana. Idući tjedan očekuju novih 5 tisuća doza svih vrsta cjepiva.

Podaci lokalnih stožera o broju novozaraženih u posljednja 24 sata:

● Koprivničko-križevačka županija: 19 novih slučajeva bolesti covid-19
● U Primorsko-goranskoj županiji 52 novozaražene osobe
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 20 novooboljelih
● U OBŽ 26 novozaraženih, preminule tri osobe (u dobi od 67 do 81 godine)
● Četvero novozaraženih VPŽ
● U Zagrebačkoj županiji 76 novih slučajeva covida-19, ozdravilo 113 osoba
● Bjelovarsko-bilogorska županija: Sedam novozaraženih osoba koronavirusom
● U Zagrebu 125 novozaraženih
● U Šibensko-kninskoj županiji 23 novooboljele osobe
● U 400 dana pandemije 500 umrlih u Karlovačkoj županiji
● U Međimurju 28 novih slučajeva zaraze, dvoje umrlih
● Splitska županija – 35 novooboljelih od covida-19
● U Varaždinskoj županiji 50 novih slučajeva zaraze, dvoje umrlih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 novozaraženih, umrla jedna žena
● U Brodsko-posavskoj 19 zaraženih i troje mrtvih, u Požeško-slavonskoj 6 oboljelih

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!