U povodu 50. obljetnice tragične smrti pjesnika Josipa Pupačića i njegove obitelji, supruge Benke i kćeri Rašeljke, Osnovna škola Josip Pupačić Omiš, Centar za kulturu Omiš, Narodna knjižnica Omiš, Društvo profesora hrvatskog jezika i Mjesni odbor Slime priređuju Tjedan Josipa Pupačića 2021., u sklopu kojega se u Slimenu u subotu, 22. svibnja 2021., održava središnji program. Sveta misa zadušnica za obitelj Pupačić održana  je e u 9 sati u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Stručni skup Život i cijelo Josipa Pupačića održava se od 10 sati ispred crkve sv. Ivana Krstitelja. Hrvatski književnik i dramski umjetnik Enes Kišević recitirao je nekoliko Pupačićevih pjesama.

Zavičajna kuća Josipa Pupačića za posjetitelje bit će otvorena od 11:30 do 13 sati.

Na starom groblju nalazi se velika obiteljska grobnica u crnom kamenu i brončana skulptura pjesnikove stradale obitelji koju je izradio kipar Stipe Sikirica.

Dana 23. svibnja 1971. godine sa suprugom Benkom i kćeri Rašeljkom poginuo je u zrakoplovnoj nesreći hrvatski pjesnik Josip Pupačić. Tupoljev 134 pao je na pistu Zračne luke Rijeka u Omišlju, te je pri tome poginulo čak 78 putnika.

Josip Pupačić je još kao vrlo mlad postigao književnu slavu, bio je pjesnik jednostavnog jezika i teških, dubokih misli, načas prožetih tamom smrti, a već na sljedećoj stranici neobuzdanom radošću zbog same činjenice života. Uz to što je sebi osigurao mjesto na hrvatskom poetskom Parnasu – jer malo je pismenih koji ne znaju barem pokoju njegovu pjesmu – Pupačić je bio i književni kritičar, antologičar i povjesničar književnosti. Uređivao je književne časopise “Književnik” i “Krugovi”, okupivši cijelu generaciju mladih pjesnika “krugovaša” koji su tražili suvremeniji izričaj i duboko utjecali na hrvatsku književnost sve do današnjih dana, piše Jutarnji list.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!